Sejarah Bola Sepak Dunia dan Dunia (Lengkap)

sejarah bola sepak

Terdapat dua versi sejarah bola sepak, iaitu versi bola sepak kuno dan moden. Berikut ini adalah penjelasan lebih lanjut mengenai kedua versi tersebut.


Bola sepak adalah sukan yang paling digemari oleh masyarakat di seluruh dunia. Ini dapat dibuktikan dengan semangat penuh atau stadium bola sepak ketika perlawanan sedang berlangsung. Sebenarnya, tidak jarang rancangan bola sepak langsung menghiasi kaca televisyen.

Bola sepak terdiri daripada perkataan "bola sepak" dan "bola". Seperti namanya, bola sepak adalah sukan sederhana dengan menggunakan bola yang bebas digelecek dan ditendang dengan kaki sehingga bola masuk ke tempat lawan. Permainan bola sepak terdiri daripada dua pasukan lawan.

Setiap pasukan mempunyai 11 pemain utama atau pemain teras dengan beberapa pemain simpanan. Dalam bermain, setiap pasukan boleh menang dengan memasukkan bola ke gawang lawan. Semakin banyak bola yang dapat memasuki tempat lawan, semakin tinggi skor dan akhirnya memenangi perlawanan.

Mengenai euforia bola sepak, lalu bagaimana sejarah bola sepak yang begitu popular? Berikut adalah beberapa ulasan mengenai sejarah permainan di dunia dan di Dunia.

Sejarah Bola Sepak Dunia

Permainan bola sepak bermula lama sebelum tamadun maju. Dalam sejarah bola sepak itu sendiri, terdapat dua versi, bola sepak kuno dan moden.

Berikut ini adalah penjelasan lebih lanjut mengenai dua versi sejarah.

Bola Sepak Kuno

Bola sepak kuno terkenal semasa peradaban kuno Rom, Yunani kuno, dan China semasa dinasti Tsin (9255-206 SM).

Sejarah bola sepak kuno ditelusuri kembali ke China, Dinasti Han. Masyarakat Cina mempunyai permainan tradisional T'su Chu dan permainan lain yang dianggap sebagai pendahulu permainan bola sepak. Bola sepak pada masa itu menggunakan bola kulit dan gol jaring kecil, jadi agak sukar untuk memasukkan bola ke gawang lawan.

Baca juga: Definisi Demografi, Pemboleh ubah, Tujuan dan Faedah

Sebaliknya, sebilangan sejarawan berpendapat bahawa bola sepak diperkenalkan oleh Rom Kuno, yang dikenali sebagai episkyros. Selepas itu, permainan bola sepak kuno ini berkembang menjadi permainan bola sepak moden.

Sejarah Bola Sepak Moden

Sejarah bola sepak moden ditandai dengan perasmian sebuah persatuan bola sepak yang berpusat di Football Association Freemanson's Tavern, London, England.

Mesyuarat menetapkan beberapa peraturan untuk permainan bola sepak yang kemudian diikuti oleh persatuan bola sepak dari Wales, Scotland dan Ireland. Selepas itu, beberapa persatuan bola sepak dari negara-negara ini menubuhkan Lembaga Persatuan Bola Sepak Antarabangsa (IFAB) sebagai persatuan yang lebih besar untuk persatuan persatuan bola sepak dunia.

Bola sepak telah berkembang dan diketahui oleh orang ramai sejak penubuhan Persekutuan Antarabangsa de Football (FIFA) di Paris, Perancis pada 21 Mei 1904. Sejak saat ini pertandingan bola sepak dunia telah diadakan dan semakin diminati oleh orang ramai. Kerana perkembangannya yang sangat pesat, bola sepak akhirnya tiba di Nusantara pada waktu itu.

Sejarah Bola Sepak di Dunia

sejarah bola sepak

Penjajahan bangsa Dunia mempunyai banyak pengaruh terhadap bangsa Dunia. Salah satu pengaruh yang dibawa pada masa itu adalah kemasukan bola sepak sehingga masyarakat Dunia mengetahui tentang bola sepak.

Bola sepak diperkenalkan oleh negara China untuk menunjukkan keunggulan mereka. Ini dibuktikan dengan penubuhan persatuan UMS di Jakarta. Oleh itu, bola sepak Dunia mengalami kemajuan pesat.

Kemajuan bola sepak Dunia pada masa itu membawa kepada pembentukan badan payung untuk bola sepak Dunia yang dinobatkan sebagai Persatuan Bola Sepak Dunia (PSSI) pada 19 April 1930 di Yogyakarta. Acara ini berlaku sebelum Dunia memasuki Piala Dunia pada tahun 1938.

Baca juga: 100+ Perkataan untuk Rakan (Terkini) yang menyentuh hati

Tokoh di sebalik pembentukan PSSI adalah Soeratin Sosrosoegondo. Dalam perkembangan selanjutnya, PSSI telah memperluas peluangnya dengan mengadakan pelbagai pertandingan bola sepak domestik dengan pembentukan Liga Super Dunia dan beberapa persatuan bola sepak di setiap bandar di Dunia.

Bukan hanya pertandingan bola sepak antara bandar, PSSI juga mengadakan pelbagai kejuaraan bola sepak dengan kategori jantina (pertandingan bola sepak wanita) dan umur (U-15, U-17, U-19, U-21, dan U-23). Itulah sebabnya akhirnya kelab bola sepak baru muncul di Dunia.


Ini adalah penjelasan mengenai sejarah bola sepak di dunia antarabangsa dan juga sejarah bola sepak di Dunia. Semoga bermanfaat!