15+ Lukisan Wajah, Lanskap, Lakaran Bunga (Lengkap)

gambar lakaran

Gambar lakaran mempunyai beberapa tujuan, termasuk merakam sesuatu yang dilihat pelukis, mengembangkan idea untuk digunakan kemudian, atau menerangkan secara ringkas gambar, idea atau prinsip.

Sketsa berasal dari kata pinjaman Yunani ' schedios ' yang bermaksud gambar yang biasanya tidak disertakan sebagai karya seni. Secara umum, lakaran dijadikan kerangka untuk melukis.

Berikut ini adalah penjelasan mengenai beberapa contoh gambar lakaran.

1. Lukiskan Lakaran Wajah

gambar lakaran muka

Keupayaan seseorang melukis terletak pada kemampuannya untuk melukis wajah.

Ini kerana melukis wajah mempunyai tahap kesukaran tertinggi di mana hasil lakaran mestilah serupa dengan objek asal. Di samping itu, bahagian imej termasuk bahagian mata, hidung, bibir, tulang pipi mesti kelihatan seperti manusia.

2. Lukiskan Lakaran Lanskap

lakaran landskap

Dalam seni melukis, terdapat banyak jenis inspirasi untuk objek dilukis. Salah satunya ialah objek pandangan. Potret yang diambil dari objek pemandangan akan membuat seseorang yang melihatnya merasa nostalgia untuk mencari tempat bersama rakan dan keluarga.

3. Lukiskan Lakaran Bunga

lukisan lakaran bunga

Bunga adalah objek yang sangat menarik untuk diabadikan, terutama ketika mereka sedang mekar. Anda dapat mengabadikan saat bunga mekar dengan membentuk gambar sederhana seperti contoh bunga teratai di atas.

4. Lukiskan Lakaran Buah

Buah mempunyai pelbagai jenis, rasa dan pelbagai bentuk. Perkara yang satu ini sering mengisi peti sejuk di rumah-rumah. Fungsinya sebagai pencuci mulut dan makanan ringan segar dan sihat sangat disesalkan. Kerana buahnya sangat menawan, beberapa gambar buah dapat menggambarkan betapa manis dan segarnya. Tidak jarang, lakaran buah adalah lakaran seni dan keren di pelbagai tempat yang bergaya seperti kafe dan restoran.

5. Lukis Lakaran Pokok

Konsep hijau selalu membawa pokok sebagai peranan utamanya. Pokok yang kuat yang tinggi akan sentiasa menarik perhatian orang-orang di sekitarnya. Bukan hanya berfungsi secara material, fungsi pokok pada umumnya adalah untuk menyelamatkan semua benda di sekitarnya, iaitu untuk menyediakan stok oksigen yang tepat.

Lukisan pokok sederhana termasuk akar yang tenggelam, daun yang jatuh atau menguning, bunga yang mengembang, dan buah sebagai produk akhir dapat dicuba.

Baca juga: Reksa dana adalah - Penjelasan lengkap dan contoh

6. Lukis lakaran daun

Daun adalah objek semula jadi yang sering dijadikan latar dalam seni lukisan. Dalam gambar, daun digambarkan dengan cara sederhana termasuk lekuk daun, tangkai dan tulang daun. Lukisan daun sederhana akan menjadi seni jika dilukis dengan baik.

7. Lukisan Sketsa Haiwan

Lukisan Sketsa Haiwan

Semasa duduk di tadika hingga sekolah rendah, selalunya objek yang diminta untuk melukis hanyalah haiwan. Selain mengajar kaedah melukis dan mewarna, melukis objek haiwan dapat membantu kanak-kanak mengenali objek di sekelilingnya, termasuk haiwan. Mengenali objek melalui gambar akan lebih mudah dan cepat dikenali.

8. Lukiskan Lakaran Rama-rama

Rama-rama adalah haiwan yang mampu metamorfosis. Bermula dari masih menjadi ulat yang memakan semua jenis daun muda, kemudian berubah menjadi kepompong hingga akhirnya berubah menjadi rama-rama yang indah dengan sayap berwarna-warni.

Gambar rama-rama menunjukkan perincian sayap kupu-kupu yang lebar di sebelah kanan dan kiri badan rama-rama.

9. Lukiskan Lakaran Kartun

gambar lakaran haiwan

Kartun adalah salah satu objek lukisan yang sangat menarik untuk dilukis kerana objek ini sangat digemari oleh pelbagai kumpulan, terutamanya kanak-kanak.

Cara melukis gambar kartun tidak sukar. Anda boleh membuat bentuk kartun asas dan kemudian melengkapkan satu persatu komponen seperti mata, hidung, mulut, telinga.

10. Lukisan Sketsa Anime

lukisan lakaran anime

Kanak-kanak pada umumnya menyukai pelbagai jenis animasi comel, anime adalah salah satu daripadanya. Pelbagai watak kartun menjadi kegemaran kanak-kanak dalam menghabiskan masa harian mereka. Contoh gambar kartun anime di atas boleh dijadikan alternatif sebagai contoh belajar melukis atau mewarnai anime.

11. Melukis Lakaran Lakaran

Bermain pesawat di zaman kanak-kanak memang menyeronokkan. Malah satah kertas sederhana yang diterbangkan ke sana sini memang bahagia. Malah aktiviti melukis dan mewarna di dalam kelas tidak lengkap sekiranya tidak melibatkan melukis kapal terbang. Tidak hairanlah begitu banyak orang yang bermimpi menjadi juruterbang kapal terbang kerana mereka merasa seronok dapat melakukan perjalanan ke mana sahaja.

12. Lukisan Sketsa Kereta

Mod pengangkutan adalah moda pengangkutan yang biasa kita hadapi dalam kehidupan seharian. Pergi ke tempat kerja untuk bekerja, bawa anak ke sekolah, atau aktiviti lain yang melibatkan kereta. Dalam konteks pewarnaan, lakaran kereta menarik kerana dapat membantu kanak-kanak mengenal objek di sekelilingnya. Terutama bagi mereka yang mengambil panggilan kenderaan, lakaran kereta terperinci termasuk bahagian badan dan enjin kereta mesti diketahui.

13. Lukisan Sketsa Kapal

Terdapat pelbagai cara pengangkutan, termasuk pengangkutan darat, laut dan udara. Kapal adalah mod pengangkutan air yang membawa penumpang melintasi kawasan perairan.

Baca juga: Contoh Portofolio (PENUH): Memahami dan Cara Membuat Portofolio Terbaik

Kapal mempunyai nilai seni tersendiri, jadi gambar kapal tidak luput dari pelbagai gambar artistik. Bahagian kompleks galangan kapal ke layar yang meniup angin laut adalah ciri unik kapal.

14. Latih tubi Lukisan

Sekiranya kita sering melakukan perjalanan dengan kereta, mencuba kereta api adalah satu pengalaman menarik yang tidak boleh dilewatkan. Kereta api adalah mod pengangkutan darat khas dengan melewati jalur kereta api khas. Kereta api menggambarkan betapa indahnya bentuk pengangkutan ini, dengan badan panjang yang menjulang ke belakang tetapi lincah di landasan kereta api ketika beroperasi.

15. Lukisan Sketsa Rumah

Sebuah rumah mempunyai perincian tersendiri termasuk bahagian luar dan dalam rumah, bumbung, pagar, dinding, tingkap, pintu dan sebagainya.

Model rumah yang kini digemari adalah model rumah mini yang kaya dengan elemen moden. Di samping itu, dengan menambahkan konsep hijau dalam bentuk tanaman yang memenuhi persekitaran sekitar rumah, ia akan menjadikan rumah kelihatan lebih cantik.

16. Gambar Lakaran Desa

Kawasan penempatan sederhana adalah salah satu objek lukisan yang menarik. Selain kesibukan pusat bandar, dengan menampilkan unsur-unsur kesederhanaan kawasan desa, ia akan memberikan kesan menariknya sendiri.

Konsep sederhana sebuah kampung kuno, dengan rumah ayunan buluh, dihiasi dengan perabot dan pagar rumah yang sangat sederhana akan melengkapkan suasana sederhana dalam gambar kampung. Suasana kampung cenderung menampilkan unsur keheningan, ketenangan, dan kesejukan pepohonan.

17. Lukisan Lakaran Bandar

Urban adalah kawasan yang padat dan penuh dengan pelbagai kehidupan. Pusat membeli-belah, pelancongan, pendidikan, dan pelbagai aktiviti penting lain berlaku di banyak persekitaran bandar. Bandar juga merupakan tempat berkumpul bagi berjuta-juta orang dengan pelbagai aktiviti mereka, termasuk bekerja, belajar, berniaga, dan berfungsi sebagai alat negara.

18. Lukis lakaran taman

Keberadaan taman selalu menjadi hiburan tersendiri apabila anda terlalu sibuk dengan orang ramai, atau hanya mencari udara segar. Malah beberapa rumah moden hari ini menerapkan pelbagai idea unik mengenai taman rumah mereka. Taman ini merangkumi beberapa jenis tanaman di dalam pasu dan tanah kebun.

19. Lukis Sketsa Jambatan

Kami tahu jambatan sebagai bentuk yang menghubungkan dua tempat yang berasingan. Semasa arkitek menggambar rumah mereka mengikut aspek inspirasi dan reka bentuk, jambatan juga memerlukan konsep lakaran yang tepat, tepat dan sesuai.


Ini adalah penerangan mengenai pelbagai gambar lakaran. Semoga bermanfaat!