Formula rahsia untuk mencampurkan air dan minyak

Air tidak bercampur dengan minyak. Semua orang tahu itu.

Tetapi adakah anda tahu mengapa perkara itu berlaku? Sebilangan besar orang salah faham mengenai mekanisme.

Lalu tahukah anda bahawa di dunia ini sebenarnya ada formula rahsia untuk mencampurkan air dan minyak?

Mengapa tidak mencampurkan air dan minyak

Ini berkaitan dengan struktur kimia yang terdapat di dalam air dan minyak.

Air terdiri daripada satu atom oksigen dan dua atom hidrogen yang tidak simetri, sehingga strukturnya polar, alias terdapat pengagihan caj yang tidak rata di atasnya. Satu sisi molekul air cenderung bermuatan positif, sementara sisi lain cenderung negatif.

Oleh kerana sifat polarnya, sebahagian besar cecair akan larut ke dalam air.

Tetapi tidak dengan minyak.

Minyak mempunyai struktur kimia nonpolar. Atom disusun sedemikian rupa sehingga cajnya dibahagi sama rata. Oleh itu, kekutuban muatan molekul air tidak dapat mengikat minyak, kerana molekul air tidak dapat diikat.

Ia serupa ketika anda memegang magnet dekat dengan kayu, sehingga kayu tidak tertarik.

Jadi jika ada molekul minyak di molekul air, tarikan antara molekul air akan memaksa minyak untuk menjauh dari tempat itu. Hingga akhirnya minyak mengapung ke permukaan air.

Formula rahsia untuk mencampurkan air dan minyak

Walaupun air dan minyak secara semula jadi tidak dapat dan mungkin tidak digabungkan, sebenarnya ada formula rahsia untuk mencampurkan keduanya.

Sebenarnya ini bukan formula rahsia, kerana kita semua mesti sering melakukannya atau melihatnya. Hanya itu, banyak dari kita tidak benar-benar memperhatikannya.

Baca juga: BJ Habibie dan The Invention of Aircraft Crack Progression

Adakah anda pernah mencuci pinggan?

Sekiranya anda pernah mencuci pinggan…. pasti anda tahu bahawa anda tidak dapat membersihkan sisa minyak dalam makanan dengan hanya air. Tidak kira sekeras mana pun anda berusaha membersihkannya, jika anda hanya menggunakan air, minyak akan kekal di pinggan.

Oleh itu, kami menggunakan sabun pinggan.

Dengan sabun, anda boleh membersihkan semua noda dan minyak pada pinggan dengan mudah.

Inilah formula rahsia… sabun!

Sabun adalah formula rahsia yang boleh anda gunakan untuk mencampurkan air dengan minyak.

Mekanisme

Molekul sabun terdiri daripada ikatan rantai panjang hidrokarbon CH dan asetat. Rantai CH ini bersifat hidrofobik, sama seperti minyak. Walaupun bahagian asetat ini berbentuk kutub, sama seperti air. Inilah yang kemudian menjadi kunci untuk mencampurkan air dengan minyak.

Apabila sabun dimasukkan ke dalam campuran air dan minyak, satu ekor mengikat air dan yang lain mengikat minyak. Dengan cara itu, air dan minyak dapat bersatu dan akhirnya boleh bercampur.

Akhirnya kita boleh mencampurkan air dan minyak. Yay

Sekiranya anda ingin membuktikannya lebih banyak lagi, masukkan air dan minyak ke dalam botol. Selepas itu, masukkan sabun ke dalamnya. Goncangkannya dengan baik, dan lihat apakah kedua-dua cecair mula bercampur

Artikel ini adalah penyerahan dari pengarang. Anda juga boleh membuat tulisan anda sendiri mengenai Saintif dengan menyertai Komuniti Saintif