Bagaimana ketuhar gelombang mikro berfungsi?

Ketuhar gelombang mikro dapat memasak makanan dengan cepat.

Bagaimanakah ia berfungsi?

Perkara yang mendasari cara kerja ketuhar gelombang mikro adalah prinsip interaksi antara gelombang elektromagnetik dan jirim.

Jadi, jika bahan terkena gelombang elektromagnetik dengan panjang gelombang tertentu, ia juga akan bertindak balas terhadap gerakan tertentu:

  • Sinar X menyebabkan peralihan bahan
  • Cahaya ultraviolet dan cahaya yang kelihatan menyebabkan peralihan elektron
  • Sinar inframerah menyebabkan gerakan getaran (getaran)
  • Sinar gelombang mikro (gelombang mikro) menyebabkan pergerakan putaran

Seperti namanya, ketuhar gelombang mikro menggunakan radiasi gelombang mikro yang dapat menembus jauh ke dalam makanan, yang juga berkaitan dengan tenaga putaran molekul.

Sinaran gelombang mikro yang digunakan dalam oven mempunyai frekuensi 2,45 x 10 ^ 9 Hz, yang sesuai dengan tenaga yang diperlukan untuk memutar molekul air.

Sinaran diserap oleh molekul air dalam makanan sehingga molekul mencapai tahap tenaga yang tinggi.

Molekul ini berputar lebih cepat sehingga molekul lain bersentuhan, menjadikan tenaga kinetik molekul tinggi dan suhu meningkat dengan cepat.

Oleh kerana kebanyakan makanan mempunyai kandungan kelembapan yang besar, gelombang mikro dapat memanaskan makanan dengan cepat.

Begitulah cara ketuhar gelombang mikro yang sering kita gunakan dalam kehidupan seharian berfungsi, yang sebenarnya berkait rapat dengan prinsip asas fizik yang telah kita pelajari.

Rujukan

Hiskia Ahmad. 2016. Saintis Harus Jujur: Anekdot dalam Dunia Kimia . Penerbit Sholarly Shades