Cara membezakan buah karbitan dari pisang yang sudah masak secara semula jadi

Siapa yang tidak kenal pisang? Buah kuning ini yang mengandungi vitamin B telah menjadi buah kegemaran masyarakat Dunia.

Selain rasanya yang manis, pisang kaya dengan khasiat yang terdapat di dalamnya.

Namun, adakah anda tahu?

Banyak peniaga nakal menggunakan taktik pembiakan untuk kepentingan mereka sendiri, tanpa mengira kesihatan pengguna.

Karbida atau Kalsium Karbida CaC 2

Sebatian kalsium karbida tulen (tidak dicampurkan dengan sebatian lain) tidak berwarna, tetapi kalsium karbida yang biasanya digunakan dalam kehidupan seharian berwarna kelabu atau coklat.

Kompaun ini biasanya digunakan sebagai pemecut pematangan buah.

Hasil gambar untuk kalsium karbida

Bagaimana carbide berfungsi

Apabila dicampurkan dengan air, karbida akan menghasilkan gas asetilena, yang mempunyai struktur kimia yang serupa dengan etilena semula jadi, yang mengakibatkan proses pematangan pada kulit buah.

Karbida menekan klorofil pada buah, sehingga warna hijau buah yang belum matang akan berkurang dan membuat warna buahnya kelihatan matang.

Walaupun telah berubah warna, buah yang diorbit tidak dapat disebut matang. Kerana penggunaan karbida tidak dapat memproses gula dalam pulpa semasa proses menekan bahan klorofil lebih awal.

Proses ketidakseimbangan berlaku, di mana zat klorofil telah digantikan oleh warna buah yang matang disebabkan oleh sebatian karbida, tetapi gula tetap tidak terbentuk.

Jadi, buah yang diorbit hanya mengubah warnanya yang matang kerana buahnya terpaksa masak sebelum waktunya, bukan?

Selain itu, buah yang diorbit juga mempunyai kesan negatif seperti nutrien pada pisang akan hilang, karsinogen, menyebabkan kerengsaan kulit, kemandulan, masalah kesihatan dan juga kehilangan kesedaran untuk kanak-kanak berusia sekitar 5 tahun yang masih mempunyai sistem imun yang lemah.

Baca juga: Mengapa melihat foto makanan membuat anda lapar?

Petua untuk membezakan buah karbitan

Oleh itu, saya akan berkongsi petua untuk membezakan antara pisang dan pisang yang betul-betul masak, berikut:

 1. Dari tekstur buah

  Buah karbitan mempunyai tekstur seperti buah yang belum matang. Gula yang terbentuk dengan sempurna pada buah masak yang sempurna biasanya menjadikan pulpa lebih lembut, tidak seperti pulpa buah mentah.

 2. Dari aroma buah

  Pisang yang diorbit tidak mempunyai aroma / hanya sedikit aroma, kerana gula dalam pisang belum terbentuk sepenuhnya, berbeza dengan yang sudah masak secara semula jadi akan mempunyai aroma yang kuat.

 3. Dari penampilan buah

  Pisang yang sudah matang secara semula jadi akan lebih ringan dari pada karbon yang dihasilkan, yang memiliki warna pucat.

 4. Dari rasa buah

  Sekiranya pisang yang betul-betul masak secara semula jadi akan terasa lebih segar, lebih manis dan kurang kenyal, memakan buah yang mengorbit cenderung akan terasa hambar dan tidak manis.

Itu adalah 4 petua bagaimana membezakan pisang dengan orbit dari pisang yang masak secara semula jadi.

Semoga artikel yang saya tulis dapat bermanfaat untuk semua rakan saya.


Artikel ini adalah penyerahan dari pengarang. Anda juga boleh menyumbang dengan menulis di Komuniti Saintif.