Apa yang Terjadi Ketika Pohon di Bumi Mengembara?

Ketika para penyair berkata, "Daunnya jatuh ketika hatiku jatuh di matamu, Engkau seperti bunga mawar yang indah dan harum."

Atau dalam tajuk novel yang menarik, "Daun jatuh tidak pernah membenci angin"

Penyair dan novelis menggunakan keindahan elemen tumbuhan untuk menggambarkan bentuk keindahan dan pelajaran falsafah dalam objek puisi mereka.

Akan tetapi, masih akan menjadi kenyataan untuk melihat dan merasakan orang di masa hadapan? Atau hanya tinggal satu perkataan dan galeri foto yang dapat dilihat oleh mereka? Kerana di sekitarnya, tidak ada lagi pokok hidup lagi.

Bayangkan jika tidak ada lagi pokok di dunia! Tidak akan ada lagi teduhan hijau semasa angin bertiup. Tidak ada lagi daun yang jatuh dari atas kita. Tidak akan ada rumput di mana kita berjalan. Tidak akan ada bunga berwarna-warni yang lebih indah ketika mereka mekar.

Semua akan hilang, dunia akan muncul tanpa pokok.

Terdapat kira-kira 3.04 bilion pokok di planet bumi (Crowther, et al 2015). Sementara itu, kira-kira 15 juta pokok ditebang setiap tahun. Oleh itu, secara hipotetis, hutan di dunia akan hilang selama 200+ tahun. Walaupun hipotesis ini agak pelik, apakah akibatnya sekiranya senario ini benar-benar berlaku?

Adakah anda tahu, sekiranya pokok menyumbang sekitar 35% daripada jumlah oksigen di atmosfera. Selebihnya berasal dari lautan, iaitu dari alga dan fitoplankton. Apabila 3.04 bilion pokok hilang sepenuhnya. Jumlah oksigen akan berkurang. Secara semula jadi, kerana itu bermaksud kehilangan 35% oksigen. Sebaliknya, jumlah karbon dioksida akan meningkat. Sejenak, orang tidak akan menyedari bahawa sesuatu telah berubah di planet Bumi tempat mereka tinggal.

Di pelbagai bahagian dunia akan mengalami cuaca yang melampau seperti ribut dan banjir. Pokok yang seharusnya dapat menyerap kekuatan angin yang menyebabkan ribut sudah tidak ada lagi. Sementara itu, jika tidak ada akar yang dapat menyerap air dari tanah, ia akan mengakibatkan banjir. Terutama jika intensiti hujan tinggi, akan berlaku banjir besar.

Baca juga: Menurut Sains, 5 Cara Ini Dapat Membuat Hidup Anda Bahagia

Selain banjir yang melanda, akan berlaku hakisan besar. Kita tahu bahawa akarnya berfungsi untuk memegang tanah dengan kuat. Oleh itu, tanpa pokok, akan berlaku hakisan tanah atas, tanah runtuh dan sedimen di sungai atau tasik. Sudah tentu, bukan sahaja membahayakan manusia, tetapi juga ikan dan hidupan air di sungai atau tasik.

Pokok mampu menyaring bahan pencemar dari udara dan tanah. Bahan pencemar merangkumi karbon monoksida, amonia, sulfur dioksida, nitrogen dioksida.

Dengan hilangnya fungsi pokok, ia akan menyebabkan kekeringan melanda. Hujan akan turun. David Ellison, pengarang utama kajian penyelidikan (pokok, hutan, dan air: perspektif sejuk di dunia panas) memberikan contoh hujan di Blue Nile Basin yang berasal dari hutan hujan Afrika Barat - kawasan yang menunjukkan peningkatan penebangan hutan cukup tinggi.

"Sekiranya penebangan hutan berterusan pada kadar sekarang, kita akan kehilangan setara dengan 25% hujan di dataran tinggi Ethiopia," jelasnya.

Di samping itu, akan ada masalah air bersih. Air bersih akan menjadi barang yang jarang. Kekeringan yang dihasilkan akan mengurangkan aliran air ke sungai dan tasik. Sumber air untuk manusia akan tercemar, jadi lebih sukar untuk menapisnya.

Kekeringan yang berlaku kerana pokok hilang dari muka bumi, akan menyebabkan masalah makanan bagi manusia. Tumbuhan adalah asas semua rantai makanan. Tanpa pokok tidak akan ada kertas, pensil, bahkan kopi atau teh, tetapi pada dasarnya tidak ada makanan untuk dimakan oleh haiwan, atau kita. Dan kerana 70% haiwan dan tumbuhan darat Bumi hidup di hutan, majoriti akan kehilangan habitatnya. Begitu juga manusia, rasa makan nasi dan sayur-sayuran tidak akan dapat dirasakan lagi.

Baca juga: Bagaimana Bunglon Boleh Mengubah Warna Tubuh Mereka?

Banyak haiwan yang hanya bergantung pada tanaman dan pokok untuk makanan dan habitatnya akan pupus. Rantai makanan paling asas telah binasa. Akan tetapi, sekumpulan pemulung akan hidup lebih lama, kerana mereka menggunakan bangkai haiwan mati ini.

Beberapa tahun selepas penyingkiran pokok dari muka bumi, manusia akan mula merasakan pemanasan global yang melampau. Lapisan ais kutub akan mencair dalam skala besar, menyebabkan permukaan laut naik.

Selain itu, tanpa pokok, air akan tercemar dengan bahan pencemar. Akibatnya, ketika hujan, hujan akan menjadi asam.

Keadaan pada waktu itu adalah gas karbon dioksida yang semakin meningkat dan oksigen semakin berkurang, disertai oleh bahan pencemar yang semakin besar. Akibatnya, topeng pelindung pencemaran udara dan silinder oksigen adalah perkara biasa dan sangat diperlukan.

Setelah bertahun-tahun bumi mengalami keadaan tanpa pokok, manusia akan kehilangan banyak perkara, seperti sumber tenaga, makanan utama seperti beras dan lain-lain, buah-buahan dan kacang-kacangan, getah, bahan-bahan utama dalam perubatan dan banyak lagi.

Bumi tanpa pokok tidak akan kelihatan hijau lagi. Walaupun manusia tinggal di kawasan yang sangat kotor, atau ditimpa pelbagai bencana, umat manusia masih dapat mencari jalan untuk bertahan hidup. Namun, adakah di sana, dunia di mana manusia mahu hidup?

Memang benar bahawa pepatah lama, "menjaga lebih sukar daripada mendapat".

Rujukan:

  • Crowther et al (2015) Memetakan kepadatan pokok pada skala global. Nature, 525 (7568), hlm 201-205. DOI: 10.1038 / alam14967

Rujukan Web:

  • //www.scienceinschool.org/content/world-without-trees
  • //www.treehugger.com/conservation/what-would-happen-if-all-trees-disappeared.html
  • //forestsnews.cifor.org/53929/curah-hujan-and-relationship-with-vegetation?fnl=en
  • //daily.social/what-if-trees-disappeared/