ARKIB KATEGORI: Menarik

Pentadbiran: Definisi, Tujuan, Fungsi, dan Karakteristik

Pentadbiran adalah perniagaan dan aktiviti yang berkaitan dengan melaksanakan dasar untuk mencapai tujuan. Apa yang terlintas di fikiran anda apabila anda mendengar atau membaca perkataan "pentadbiran"? Mungkin anda akan menentukan pentadbiran sebagai aktiviti mencatat.Ini sama sekali tidak salah, kerana aktiviti pentadbiran termasuk mencatat.Read More »

Cara Mengira Sisihan Piawai (Rumus dan Contoh)

Sisihan piawai adalah ukuran yang digunakan untuk mengukur jumlah variasi atau sebaran sejumlah nilai data.Semakin rendah nilai sisihan piawai, semakin dekat dengan rata-rata, sedangkan semakin tinggi nilai sisihan piawai, semakin luas julat variasi data. Jadi sisihan piawai adalah perbezaan antara nilai sampel dan min.Read More »

25+ Puisi mengenai ibu yang menyentuh hati

Puisi tentang ibu mengandungi kumpulan puisi tentang ibu yang dikasihi, yang menyentuh dan penuh kasih sayang. Sangat sesuai untuk ungkapan hadiah ulang tahun dan hari ibu.Setiap orang dilahirkan dengan kasih sayang ibu bapa, terutama seorang ibu, tanpa terkecuali. Ibu adalah orang pertama yang membesarkan kita dengan cinta yang besar sehingga sekarang.Read More »

100+ Perkataan untuk Rakan (Terbaru) yang menyentuh hati

Kata-kata untuk rakan, misalnya, seperti "Sering menginginkan yang terbaik untuknya, tetapi apabila dia tahu dia berakhir dengan orang lain. Seketika saya faham bahawa yang terbaik untuknya bukan saya. " dan banyak lagi dalam artikel ini.Sahabat adalah seseorang yang sangat dekat dan selalu ada ketika berduka atau duka bersama walaupun jarak memisahkan kita berdua, teman sejati selalu ingat dan mendoakan yang terbaik untuk rakan mereka.Read More »

Makna dan Jawapan Fiikum Barakallah

Jawapan Barakallah adalah untuk mengatakan Aamiin . Di samping itu, ia juga dapat dijawab dengan doa kembali seperti wafiika baarakallah atau wafiikum baarakallah .Manusia hidup sebagai makhluk sosial. Setiap kali anda akan bertemu dan berhubung dengan orang lain. Tetap berhubung, berdialog, dalam hal pemujaan, kemanusiaan.Read More »

Ideologi Pancasila (Definisi, Makna, dan Fungsi) LENGKAP

Ideologi Pancasila adalah ideologi yang digunakan oleh Unitary World Republic. Ini bererti bahawa semua nilai yang terkandung dalam Pancasila harus diterapkan dalam kehidupan sehari-hari masyarakat Dunia.Supaya kita memahami ideologi yang digunakan oleh negara Indonesia. Dalam artikel ini, kita akan membahas ideologi mulai dari makna, fungsi dan nilai-nilai yang terkandung dalam ideologi Pancasila.Read More »

Pemboleh ubah Penyelidikan: Definisi, Jenis, Karakteristik, dan Contohnya

Pemboleh ubah penyelidikan adalah komponen penting dalam kajian. pemboleh ubah adalah apa sahaja yang ditentukan oleh penyelidik untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut.Walau bagaimanapun, dalam praktiknya masih banyak orang yang tidak memahami maksud pemboleh ubah ini. Oleh itu, kita akan membincangkan pemboleh ubah penyelidikan bermula dari definisi, jenis dan ciri mereka.Read More »

Rumusan Peluang dan Contoh Masalah

Rumus kebarangkalian adalah P (A) = n (A) / n (S), yang membahagikan ruang sampel dengan jumlah ruang untuk peristiwa itu berlaku.Membincangkan peluang tidak dapat dipisahkan dari eksperimen, ruang sampel, dan peristiwa.Percubaan (eksperimen) secara kebetulan digunakan untuk memperoleh kemungkinan hasil yang berlaku semasa eksperimen dan hasil ini tidak dapat ditentukan atau diramalkan.Read More »

Struktur Teks Prosedur - Definisi, Peraturan, dan Contoh Lengkap

Struktur teks prosedur boleh merangkumi: objektif, bahan, dan langkah. Ketiga-tiga perkara ini adalah bahagian utama penyusunan teks prosedur. Definisi Teks Prosedur Teks prosedur adalah tulisan yang mengandungi cadangan, petua atau langkah-langkah dalam menyelesaikan sesuatu aktiviti dari awal hingga akhir secara berurutan.Read More »

Rumusan dan Penjelasan Undang-undang Archimedes (+ contoh masalah)

Hukum Archimedes adalah F = ρ.Vg. Makna undang-undang ini adalah bahawa objek yang direndam dalam cecair akan mengalami daya ke atas yang sama dengan berat cecair yang dipindahkan oleh objek. Bagaimana kapal dengan muatan yang begitu berat dapat mengapung di lautan? Soalan ini akan dijawab apabila anda memahami prinsip-prinsip undang-undang Archimedes. Read More »

51 Kata-kata Cinta Sedih yang Menyentuh Hati Dan Perasaan Anda

Ada banyak kata cinta sedih - Dalam kehidupan bermasalah ini, manusia pasti mengalami perasaan sedih dan bahagia, di mana kedua perkara ini tidak dapat dirasakan secara serentak.Orang yang sedih kadang-kadang lebih suka berpura-pura gembira, kadang-kadang ada orang yang sedih untuk menyatakan kesedihan mereka dengan kata-kata supaya perasaan mereka menjadi lebih baik.Read More »

Jenis Penyelidikan - Huraian dan Contohnya

Jenis penyelidikan meliputi deskriptif, korelasi, penilaian, simulasi, tinjauan, kajian kes, entografi, budaya dan banyak lagi yang dijelaskan dalam artikel ini.Penyelidikan adalah salah satu kaedah paling berkesan untuk membangun dan memajukan sistem. Sistem di sini bermaksud susunan pengetahuan sedia ada yang standard atau genap.Read More »

Kesatuan dan Kesatuan: Definisi, Makna, Prinsip dan Aplikasi

Perpaduan dan kesatuan adalah perkara penting yang mesti dimiliki oleh setiap bangsa. Ini penting kerana manusia adalah makhluk sosial yang selalu memerlukan interaksi dengan orang lain.Ini dapat dilihat dalam kesepaduan sesama manusia dalam menjaga kesatuan dan kesatuan dalam pelbagai aspek.Di samping itu, dari segi negara, kesatuan juga merupakan makna yang terkandung dalam slogan Bhinneka Tunggal Ika, yang menggambarkan kesatuan bangsa dan Negara Kesatuan Republik Dunia.Read More »

Kegiatan Ekonomi: Pengeluaran, Pengedaran, dan Penggunaan

Kegiatan ekonomi adalah aktiviti yang dijalankan untuk memenuhi keperluan. Manusia mengiktiraf kegiatan ekonomi sebagai aktiviti pengeluaran, pengedaran dan penggunaan.Tujuan aktiviti ekonomi itu sendiri adalah sebagai cara memenuhi keperluan dan menjana manfaat bagi umat manusia.Berikut ini adalah penerangan lengkap mengenai kegiatan ekonomi yang merangkumi aktiviti pengeluaran, pengedaran dan penggunaan.Read More »

Panduan cara memuat turun video Facebook Facebook dengan mudah dan cepat

Muat turun video fb dengan mudah dan cepat. Anda boleh menggunakan aplikasi seperti Video Downloader untuk Facebook, Video Downloader untuk Facebook oleh InShot Inc., dan banyak lagi dalam artikel ini.Anda boleh memuat turun video Facebook dengan mudah menggunakan aplikasi tersebut. Terdapat beberapa aplikasi popular seperti Video Downloader untuk Facebook atau Facebook Lite.Read More »

Soalan Matematik untuk Kelas 6 (+ Perbincangan) SD UASBN - Selesaikan

Soalan matematik kelas 6 untuk penyediaan UASBN bersama dengan perbincangan jawapan.Semoga masalah matematik kelas 6 ini dapat membantu anda belajar, kerana terdapat banyak topik yang kami bincangkan di sini.1. Nombor Kiraan OperasiHasil 9 x 50 ÷ 30 adalah….a. 5 c. 40b. 15 d. 35Kunci : A(Selesaikan masalah matematik kelas 6)Perbincangan :9 x 50 ÷ 30 = (9 x 50) / 30= 450/30= 152. KuaRead More »

16 Kerajaan Buddha Hindu di Dunia (Penjelasan Terperinci)

Kerajaan Hindu Buddha di Dunia meliputi kerajaan Sriwijaya, kerajaan Kutai, kerajaan Mataram kuno, kerajaan Singosari, kerajaan Pajajaran, dan banyak lagi yang dijelaskan dalam artikel ini.Masuknya ajaran Hindu-Buddha di Nusantara mengalami perkembangan pesat dalam masyarakat.Penyebaran dan pengembangan ajaran Hindu-Buddha juga tidak lepas dari pembentukan kerajaan Hindu-Buddha di berbagai wilayah di Nusantara.Read More »

Waktu Solat Dhuha Terbaik (Menurut Ajaran Islam)

Waktu untuk solat Duha biasanya dilakukan pada waktu pagi hingga waktu sebelum tengah hari.Melakukan solat dhuha adalah hukum sunnah. Sekiranya ia dilakukan, ia akan mendapat ganjaran yang baik dan jika tidak dilakukan tidak akan berdosa.Menjalankan solat dhuha yang dianjurkan oleh Nabi. Dalam sebuah riwayat, Nabi mempunyai bukti kepada Abu Hurairah untuk menjadikan solat dhuha sebagai amalan sunnah yang dia lakukan setiap hari.Read More »

9 Contoh CV yang Baik dan Betul (+ Penjelasan)

Contoh riwayat hidup berikut mengandungi maklumat penting yang mesti disertakan dalam melamar pekerjaan atau untuk tujuan lain.Vitae kurikulum atau sering disebut Curriculum Vitae (CV) adalah pernyataan bertulis yang mengandungi maklumat pemohon yang berkaitan dengan data peribadi pemohon, pengalaman pendidikan, pengalaman kerja, kepakaran dan lain-lain.Read More »

Cara Membaca Kaliper + Contoh Soalan dan Perbincangan

Cara membaca kaliper adalah dengan menambahkan nilai pada skala utama dengan skala nonius, langkah-langkahnya akan dijelaskan dalam artikel ini.Semasa kita memasuki sekolah menengah pertama, tentunya kita telah diajar mengenai beberapa alat ukur. Terdapat pelbagai alat ukur untuk mengukur panjang objek dan salah satunya ialah caliper.Read More »

Formula perambatan gelombang dan cara mengira

Formula perambatan gelombang pantas ialah v = λ xf atau v = λ / T.Adakah anda pernah menjatuhkan sesuatu di dalam air pegun? Tali tali? Adakah anda tahu bahawa anda telah mencipta gelombang?Gelombang adalah getaran yang menyebarkan. Apabila anda memberi air atau tali getaran awal, maka getaran akan menyebar. PRead More »

Sejarah Pengakap Dunia dan Ringkasan Dunia

Sejarah pengakap sering dikaitkan dengan tokoh yang sangat popular, ya kita semua tahu itu. Siapa kalau bukan Tuan Lord Robert Baden Powell dari Gill Well.Dia mendapat julukan sebagai Bapa Pengakap kerana dia telah mengasaskan gerakan Pengakap di dunia. Sejarah pengakap di dunia bermula di UK dan kemudian tersebar ke Dunia.Read More »

Koleksi Lengkap Solat Harian - Mustajab dan Mudah Dihafal

Doa harian merangkumi doa sebelum makan, doa selepas makan, doa sebelum tidur, doa selepas tidur, doa memasuki masjid, solat di luar masjid, dan banyak doa lain yang akan dijelaskan dalam artikel ini. Sebagai orang yang beriman, berdoa adalah pengakuan bahawa ada Yang Mahakuasa. Itulah sebabnya kita perlu berdoa kepada-Nya sepanjang masa.Read More »

17 Contoh Penawaran, Barang, Perkhidmatan Kerjasama (+ Petua)

Contoh surat tawaran berikut mengandungi contoh tawaran untuk barang, perkhidmatan atau kerjasama yang bertujuan atau digunakan kepada pihak atau agensi lain dengan betul dan betul.Dalam dunia perniagaan, tawaran akan selalu ada antara satu pihak dengan pihak lain. Tawaran boleh dalam bentuk rakan kongsi atau kerjasama serta barang dan perkhidmatan.Read More »

20+ Koleksi Puisi Kerinduan Romantik dan Bererti

Hilang puisi digunakan untuk menghilangkan kerinduan pada seseorang yang istimewa, bersama dengan kumpulan puisi kerinduan untuk teman lelaki, adik-beradik, ibu bapa, atau rakan-rakan.Kerinduan atau kehilangan biasanya dikhaskan untuk seseorang yang istimewa dan berharga dalam hidup kita. Contohnya kekasih, ibu bapa, dan rakan.Read More »

Demokrasi: Definisi, Sejarah, dan Jenis

Definisi demokrasi adalah bentuk pemerintahan di mana semua rakyat mempunyai hak yang sama dalam keputusan yang boleh mempengaruhi kehidupan warganegara.Anda mungkin pernah melihat demonstrasi yang dilakukan oleh sekumpulan orang di televisyen atau secara langsung. Sekumpulan orang menyatakan aspirasi mereka mengenai masalah yang berlaku di kawasan, institusi atau bahkan pemerintahan.Read More »

Tekanan Hidrostatik - Definisi, Rumusan, Contoh Masalah

Rumus untuk tekanan hidrostatik adalah P = ρgh , ini menyatakan bahawa semakin besar jarak antara titik pengukuran dengan permukaan air, semakin besar tekanan hidrostatik pada titik itu.Tekanan hidrostatik adalah tekanan yang diberikan oleh cecair ke semua arah pada objek kerana daya graviti. Tekanan hidrostatik akan meningkat dengan peningkatan kedalaman yang diukur dari permukaan cecair.PRead More »

30+ Contoh Iklan Perkhidmatan Awam (Unik dan Menarik) dan Penjelasannya

Contoh iklan perkhidmatan awam dalam pendidikan adalah pengetahuan yang jauh lebih berharga daripada tumpukan kekayaan , dalam bidang persekitaran seperti menjadi agen perubahan, mari ubah sampah menjadi rupiah, dan banyak lagi dalam bidang tertentu yang dibincangkan dalam artikel ini.Iklan adalah bentuk maklumat yang diberikan oleh individu atau kumpulan (institusi, organisasi, syarikat) dalam bentuk pesanan yang bertujuan untuk menarik perhatian masyarakat umum.Read More »

KPK dan FPB: Penjelasan dan Contoh Soalan LENGKAP

Kpk dan fpb dapat ditentukan dengan menggunakan faktor pembentuk atau bilangan perdana nombor yang akan dicari.The LCM atau Terkecil Gandaan Common berbilang kecil yang sama bilangan nombor tertentu.Sementara itu, FPB atau Faktor Komuniti Terbesar adalah faktor perhubungan yang mempunyai nilai terbesar antara faktor sepunya yang lain.Read More »

Momen Inersia - Rumusan, Contoh Masalah, dan Penjelasan

Momen inersia adalah kecenderungan objek untuk mengekalkan keadaan berputarnya sama ada tetap pegun atau bergerak dalam bulatan. Momen inersia sangat penting dalam mengkaji tingkah laku pergerakan objek di bumi ini.Sebagai contoh, ketika memutar guli pada mulanya kita melihat marmar berputar begitu cepat dan lama kelamaan ia berhenti bergerak dan tetap diam.Read More »

Seni Adalah: Definisi, Fungsi, Jenis dan Contohnya

Seni adalah karya manusia yang dibuat berdasarkan idea sehingga mempunyai nilai estetika dan mampu mempengaruhi perasaan orang lain.Dalam kehidupan seharian, tentu saja, kita sering menemui pelbagai jenis seni di mana seni berkait rapat dengan kehidupan di masyarakat.Apa sahaja yang menambah keindahan atau berguna boleh memasuki alam seni.Read More »

Perubahan Sosio-Budaya - Definisi dan Contoh Lengkap

Perubahan sosio-budaya adalah perubahan dalam susunan kehidupan masyarakat yang merangkumi perubahan sosial dan juga perubahan budaya. Salah satu contoh perubahan sosio-budaya adalah penggunaan media digital dalam kehidupan sosial.Adakah anda keliru dengan definisi dan contoh perubahan sosio-budaya?Tenang, pada kesempatan ini, ini akan dibincangkan.Read More »

Perimeter Formula Segitiga (Penjelasan, Contoh Masalah, dan Perbincangan)

Perimeter segitiga adalah panjang keseluruhan sisi segitiga. Oleh itu, formula untuk perimeter segitiga ialah K = a + b + c atau jumlah semua sisi segitiga.Apabila anda mengelilingi taman segitiga, apa maksudnya? Yap! Anda melingkari bentuk segitiga. Apakah bentuk segitiga rata? Berikut ini adalah penjelasan mengenai segitiga, jenis segitiga, dan cara menentukan atau formula untuk perimeter segitiga.Read More »

Karnivor, Herbivora, Omnivor: Penjelasan, Ciri dan Contohnya

Karnivor adalah sekumpulan haiwan yang mempunyai keupayaan untuk memburu mangsa untuk daging. sementara herbivora dan omnivora akan dijelaskan lebih lanjut dalam artikel ini.Tumbuhan dan haiwan mempunyai beberapa klasifikasi yang mengelompokkannya mengikut kriteria dan mengikut keluarga. Salah satu pengelompokan haiwan yang kita ketahui adalah berdasarkan jenis makanan, iaitu karnivor, herbivora, dan omnivora.Read More »

Pelaksanaan - Makna, Pengertian, dan Penjelasan

Pelaksanaan adalah aplikasi atau pelaksanaan. Pelaksanaan juga dapat ditafsirkan sebagai tindakan untuk melaksanakan rancangan yang telah dibuat.Adakah anda keliru ketika membaca istilah pelaksanaan di media sosial? Oleh itu, adakah anda ingin tahu maksud pelaksanaannya? Walaupun anda sering membaca atau mendengar perkataan berkenaan dengan dasar pemerintah.Read More »

Teks Laporan: Definisi, Struktur, dan Contoh

Teks laporan adalah teks dalam bahasa Inggeris yang menerangkan hasil penyelidikan atau mengumumkan maklumat umum.Terdapat pelbagai jenis teks dalam tatabahasa Inggeris. Salah satunya ialah teks laporan. Teks laporan jenis ini sangat biasa digunakan dalam pelbagai artikel Inggeris.Untuk mengenalinya lebih lanjut, berikut adalah penjelasan mengenai teks laporan, termasuk definisi, struktur dan contohnya.Read More »

Formula Sisihan Piawai (PENUH) + Penjelasan dan Contoh Masalah

Rumus sisihan piawai atau apa yang dikenali sebagai sisihan piawai adalah teknik statistik yang digunakan untuk menjelaskan homogeniti suatu kumpulan.Sisihan piawai juga dapat digunakan untuk menjelaskan bagaimana data diedarkan dalam sampel, serta hubungan antara titik individu dan nilai min atau rata-rata sampel.Read More »

Contoh Buku Bukan Fiksyen Lengkap dan Penjelasannya

Buku bukan fiksyen adalah buku atau karangan yang dibuat berdasarkan perkara-perkara yang sebenarnya berlaku dalam kehidupan seharian dan mengandungi fakta. Kerana berdasarkan kisah benar yang diceritakan kembali dalam sebuah buku, sifat penulisan bukan fiksyen adalah fakta atau boleh dipercayai.Buku dengan jenis fiksyen ini sangat berbeza dengan jenis fiksyen ini.Read More »

Doa Menziarahi Sepenuhnya Sakit (dan Maknanya)

Doa untuk menziarahi orang sakit adalah Allahumma rabban naas mudzhibal ba'si isyfi antasy-shafii laa syafiya illaa anta syifaa'an laa yughaadiru saqoman .Dianjurkan agar doa ini dibaca untuk memberi salah satu cara mempercepat proses penyembuhan bagi orang yang sakit.Kerana menziarahi orang sakit dianjurkan oleh Allah Subhanallahu Wa Ta'ala dan Rasul-Nya.Read More »

Titik Pancasila (PENUH) Ayat 1, 2, 3, 4, 5 dan Penjelasan

Titik-titik Pancasila atau poin-poin pelaksanaan Pancasila adalah penjelasan terperinci tentang beberapa poin yang berasal dari substansi setiap prinsip dalam Pancasila, sebagai upaya untuk menerapkan nilai-nilai Pancasila dalam kehidupan masyarakat, bangsa dan negara.Nilai-nilai Pancasila perlu dipraktikkan kerana Pancasila adalah dasar negara yang dinyatakan dengan jelas dalam Pembukaan Konstitusi Republik Dunia 1945 (UUD 1945).Read More »

Jenis Warna (Lengkap): Definisi, Campuran Warna, dan Contohnya

Ada tiga jenis warna, yaitu: warna primer, warna sekunder, dan warna campuran atau warna tersier. Penjelasan lengkap diberikan dalam artikel ini.Terdapat banyak jenis warna dalam kehidupan ini. Kami mengenali warna biru dan juga kuning. Lihat, ia berwarna jingga di sana! Dan sekarang kami memakai kemeja-T berwarna putih.Read More »

Teks Cerita Inspirasi: Definisi, Struktur, Jenis dan Contohnya

Teks cerita inspirasi adalah cerita yang ditulis untuk memberi inspirasi, idea, atau idea yang dapat meningkatkan semangat dalam mencapai tujuan yang diharapkan.Teks cerita inspirasi adalah teks naratif yang bertujuan untuk memberi inspirasi kebaikan kepada banyak orang.Berdasarkan definisi di atas, dapat dijelaskan bahawa tujuan teks cerita inspirasi adalah untuk meningkatkan dan membangkitkan motivasi, semangat, dan keyakinan diri.Read More »

Doa untuk Keselamatan Akhirat: Bacaan, Bahasa Latin, dan Terjemahannya

Doa untuk dunia akhirat dibaca: Allahumma Innaa Nas Aluka Salaamatan Fid Diin, Wa 'Aafiyatan Fil Jasad, Wa Ziyadatan Fil' Ilmi, Wabaròkatan Dir Rizqi…. perincian dalam artikel ini.Setiap hamba pasti ingin diselamatkan dalam aktiviti hariannya atau bahkan diselamatkan di akhirat.Makna keselamatan yang dimaksudkan dapat berarti bebas dari bahaya, menghindari bencana atau bencana dan dijauhkan dari tindakan yang salah. OlRead More »

Doa Selepas Adzan (Bacaan dan Artinya)

Doa setelah azan berbunyi "Allahumma robba haadzihid da'watit taammah, washsholaatil qoo-imah, aati muhammadanil washiilata wal fadhiilah, wasysyarofa, wad darajatal, 'aaliyatar rofii'ah, wab'atshu maqoomahzi, mahmuudanil, aadz "Suara azan bergema setiap hari di seluruh dunia tanpa henti, yang selalu mengagungkan kebesaran Allah sebagai pencipta alam semesta.Read More »

16 Kerajaan Islam di Dunia (PENUH) + Penjelasan

Kerajaan Islam di Dunia termasuk kerajaan Samudera Pasai, kerajaan Aceh Darussalam, Kesultanan Melaka, Kerajaan Demak, dan banyak lagi yang akan dibahas dalam artikel ini.Dunia adalah sebuah negara dengan populasi Muslim terbesar di dunia. Ini tidak lain adalah kerana syiar Islam yang memasuki Dunia diterima dengan baik oleh penduduk pada masa itu.Read More »

Idea Utama Adalah - Jenis dan Cara Menentukan Idea Utama

Idea utama adalah topik yang menjadi subjek pengembangan perenggan, oleh itu bentuk ayatnya selalu umum. idea utama terbahagi kepada 3 yang dijelaskan dalam artikel ini.Sebelum ini dibincangkan mengenai ayat utama, sekarang idea utama adalah inti atau niat sama ada dinyatakan atau tersirat dalam ayat utama.Read More »

Teks Berita: Struktur, Elemen 5W + 1H, dan Contohnya

Teks berita adalah teks yang melaporkan suatu peristiwa, peristiwa yang berisi maklumat yang telah terjadi atau sedang terjadi. Teks berita dibuat berdasarkan fakta yang ada dan mengandungi maklumat sebenar sehingga layak diketahui oleh kebanyakan orang.Ini sejajar dengan makna teks berita menurut Kusumaningrat.Read More »

21+ Manfaat lemon untuk kesihatan, diet, kecantikan dan semua

Terdapat banyak khasiat lemon, mulai dari kesihatan, diet, kecantikan, dan sebagainya.Lemon ( Citrus limon ) adalah sejenis buah sitrus yang mempunyai warna kuning cerah dan rasa masam. Buah lemon kaya dengan nutrien yang berguna sebagai antioksidan, vitamin, dan nutrien yang baik untuk kesihatan dan kecantikan dan rendah kalori sehingga dapat membantu proses diet.Read More »

Persamaan Kuadratik (PENUH): Definisi, Rumus, Contoh Masalah

Persamaan kuadratik adalah salah satu persamaan matematik bagi pemboleh ubah yang mempunyai daya tertinggi dua.Bentuk umum persamaan kuadratik atau PK adalah seperti berikut:ax 2 + bx + c = 0di mana x adalah pemboleh ubah, a , b adalah pekali, dan c adalah pemalar. Nilai a tidak sama dengan sifar. Bentuk Graf Sekiranya persamaan kuadratik dijelaskan dari segi koordinat kartesian (x, y), ia akan membentuk graf parabola.Read More »

Biodata Gen Halilintar (LENGKAP): Profil, Foto, dan Cerita Inspirasi

Biodata Gen Halilintar sangat menarik untuk diikuti. Jumpa di artikel iniGen Halilintar adalah nama panggilan untuk keluarga Dunia pasangan Halilintar Anofial Asmid (ayah) dan Lenggogeni Faruk (ibu) dengan sebelas anak.Gen Halilintar semakin terkenal sejak kebelakangan ini kerana mereka aktif dan menguasai kandungan Youtube di Dunia malah di dunia.Read More »

Teknik Asas dalam Permainan Bola Keranjang

Teknik bola keranjang asas merangkumi teknik assing and catching, teknik dribbling (dribbling), teknik menembak (menembak bola), teknik pivoting (spinning) dan banyak lagi dalam artikel ini.Bola keranjang adalah sukan di mana bakul atau gelang digunakan sebagai tempat untuk menjaringkan gol. Sukan ini dijalankan oleh dua pasukan, masing-masing terdiri daripada 5 orang.Read More »

Prosedur Tayamum (Lengkap) + Niat dan Makna

Prosedur tayamum yang betul sesuai dengan syariat yang diajarkan oleh Nabi, yaitu mematuhi syarat, niat, prosedur, kepada perkara-perkara yang diperintahkan dalam tayamum berdasarkan hukum syarak.Tayamum adalah kaedah yang digunakan untuk menghilangkan hadas kecil atau besar sebagai pengganti wuduk tanpa menggunakan air kerana mendesak.Read More »

15+ Contoh Konflik Sosial (PENUH) di Dunia 2020

Contoh konflik sosial termasuk kes penolakan RUU Omnibus, konflik penolakan semakan Undang-Undang Suruhanjaya Pemberantasan Rasuah dan Kanun Jenayah, konflik naturalisasi sungai Ciliwung, dan banyak lagi yang akan dibincangkan dalam artikel ini.Dunia adalah negara berdaulat yang terdiri daripada pelbagai jenis suku dan budaya.Read More »

Seni Halus Dua Dimensi: Penjelasan dan Contoh (PENUH)

Seni dua dimensi adalah karya seni yang mempunyai dua ukuran (panjang dan lebar). Contohnya ialah lukisan, gambar, batik, poster, lukisan dinding, dan sebagainya.Kita sering menemui pelbagai seni rupa di sekitar kita, baik dalam bentuk tulisan dan lisan. Contohnya, ketika kita menghadiri pameran seni, terdapat pelbagai karya seni dalam bentuk gambar, lukisan, relief dan karya seni yang lain.Read More »

Kuantiti Utama dan Kuantiti Derivatif dalam Fizik (PENUH)

Bahan dan kuantiti terbitan dalam fizik adalah perkara yang sangat penting dalam kehidupan kita.Pernahkah anda melihat kereta Formula 1 yang bergerak 200 km / jam lebih pantas daripada kuda, iaitu 70 km / jam? Di mana kita mendapat perbezaan nilai halaju? Jawapannya adalah dari mengukur kepantasan.Dari contoh di atas, kita tahu bahawa kuantiti fizikal sangat penting dalam mengukur kehidupan seharian.Read More »

Memahami Qada dan Qadar dan Perbezaan dan Contohnya (PENUH)

Qada dan qadar bermaksud mempercayai bahawa semua nasib baik dan buruk yang menimpa manusia telah diatur dengan batasan tertentu .Umat ​​Islam mengiktiraf qada dan qadar sebagai salah satu rukun iman kepada Islam. Sebagai manusia diperintahkan untuk beriman kepada-Nya, mempercayai qada dan qadar adalah bentuk tiang iman yang mesti dipercayai.PercRead More »

Sejarah Bola Sepak Dunia dan Dunia (Lengkap)

Terdapat dua versi sejarah bola sepak, iaitu versi bola sepak kuno dan moden. Berikut ini adalah penjelasan lebih lanjut mengenai kedua versi tersebut.Bola sepak adalah sukan yang paling digemari oleh masyarakat di seluruh dunia. Ini dapat dibuktikan dengan semangat penuh atau stadium bola sepak ketika perlawanan sedang berlangsung.Read More »

Pendaraban Matriks - Rumusan, Sifat, dan Masalah Contoh

Pendaraban matriks adalah pendaraban yang melibatkan matriks atau susunan nombor dalam bentuk lajur dan nombor, dan mempunyai sifat tertentu.Matriks adalah susunan nombor, simbol, atau watak yang disusun pada baris dan lajur seperti segi empat sama. Nombor, simbol atau watak dalam matriks disebut unsur matriks.Read More »

Definisi Bahan Genetik DNA dan RNA (Lengkap)

Bahan genetik adalah unit pewarisan bagi makhluk hidup.Tidak ada makhluk hidup yang serupa, bukan? Ini kerana makhluk hidup mempunyai bahan genetik yang berbeza.Bahan genetik terdapat di seluruh badan, di setiap sel, setiap sel mengandungi kromosom yang terdiri daripada penerangan mengenai gen.Gen adalah unit pewarisan bagi organisma hidup.Read More »

Definisi Pemerhatian (Lengkap): Makna, Karakteristik dan Jenis

Pemerhatian adalah aktiviti memerhatikan sesuatu objek secara langsung dan terperinci untuk mencari maklumat mengenai objek tertentu. Sains adalah asas dari semua peristiwa dan aktiviti yang berlaku dalam ruang lingkup kecil dan besar. Pada asasnya, pengetahuan diperoleh daripada belajar tentang peristiwa yang berlaku di sekitar kita atau diperoleh secara tidak langsung dengan membaca atau mendengar penjelasan dari orang lain.Read More »

30+ Ucapan Selamat Ulang Tahun yang Romantik dan Bererti

Hari ulang tahun gembira adalah saat perayaan gembira yang dinantikan oleh keluarga, rakan, rakan, dan juga kekasih. Perayaan ini biasanya ditujukan kepada rakan, rakan, keluarga atau bahkan kekasih. Contoh yang sering kita lihat ialah perayaan ulang tahun seseorang ketika mereka bertambah tua atau mungkin perayaan perkahwinan.Read More »

10+ Gambar Bunga Yang Cantik dan Cantik dari Pelbagai Jenis

Gambar bunga yang cantik dan cantik seperti teratai, dahlia, bunga aster, bunga bakung, melati, bunga ros dan pelbagai jenis gambar bunga sesuai untuk anda buat kertas dinding untuk telefon bimbit, komputer riba, dan lain-lain kerana kecantikannya. 1. Daisies Daisies atau Daisies adalah bunga yang berasal dari daratan China dan kebanyakannya tumbuh di padang rumput.Read More »

20+ Contoh kebenaran ketidakhadiran untuk pelbagai tujuan

Permit kerja adalah surat yang memberitahu majikan kami mengenai keperluan mendesak yang menghalang kami daripada melakukan pekerjaan.Kerja adalah salah satu aktiviti yang tidak dapat dipisahkan dari aktiviti harian. Rutin kerja menjadi kewajiban sehingga seseorang dapat memenuhi keperluannya secara kewangan.Read More »

1 Kg Berapa liter? Berikut adalah perbincangan lengkap

Berapakah bilangan liter 1 kg? sebelum menjawab soalan-soalan ini lebih baik memahami setiap unit yang digunakan.Ini kerana unit kg atau kilogram dan liter mempunyai tahap atau kegunaan unit yang berbeza. Unit kilogram Unit kilogram adalah unit yang biasanya digunakan untuk mengukur jisim objek yang digunakan dalam sistem antarabangsa.Read More »

Apa itu Vertebrata? (Penjelasan dan Pengelasan)

Vertebrata adalah haiwan yang mempunyai tulang belakang.Dalam klasifikasi makhluk hidup, vertebrata termasuk dalam subphylum chordate dan berakhir di kerajaan Animalia. Ciri-ciri Haiwan Vertebrata Mempunyai tulang belakang yang sebenar.Mempunyai otak yang maju.Sebilangan besar mempunyai badan dan kepala yang berasingan.Read More »

Sifat wajib dan mustahil bagi Nabi

Ciri-ciri rasul yang mustahil adalah kizzib, pengkhianatan, kitman, dan balada. Sedangkan ciri wajib rosul meliputi siddiq, amanat, tabligh, dan fatonah. Lihat penjelasan dalam artikel ini.Pada hakikatnya, Allah Subhanahuwata'ala telah memerintahkan para utusan atau utusannya untuk menyampaikan wahyu.Read More »

Seni Teater: Definisi, Sejarah, Karakteristik, Jenis dan Contohnya

Seni teater adalah seni teater adalah sejenis persembahan drama yang dilakukan di atas pentas. Lihat perbincangan lebih lanjut dalam artikel ini.Dalam kehidupan seharian, kita sering menikmati persembahan lakonan menerusi pelbagai filem dan drama. Jenis seni ini adalah jenis persembahan seni yang kadang-kadang dipentaskan melalui pentas atau apa yang biasa dikenali sebagai teater.Read More »

Metamorfosis Rama-rama (Gambar + Penjelasan) PENUH

Metamorfosis rama-rama termasuk dalam metamorfosis lengkap, yang dalam prosesnya terdiri dari empat tahap: telur, larva, pupa, dan dewasa.Metamorfosis pada dasarnya adalah proses pertumbuhan pada haiwan yang melibatkan perubahan struktur fizikal dari menetas hingga dewasa.Sementara itu, metamorfosis pada rama-rama adalah proses perkembangan biologi yang berubah dari semasa ke semasa.Read More »

Pengumpulan Rumusan Statistik Asas Matematik

Rumus statistik asas merangkumi: formula untuk nilai min atau tengah ditentukan oleh formula untuk jumlah data yang dibahagi dengan jumlah data, formula median dan statistik asas lain akan dibincangkan dalam artikel ini.Statistikadalah kajian tentang bagaimana merancang, menganalisis, mentafsirkan, mengumpulkan dan mempersembahkan data sehingga dapat dikatakan bahawa statistik adalah sains berkenaan dengan data.Read More »

Rumusan Kuasa dan Contoh Mengira Soalan Kuasa Elektrik (+ Jawapan)

Rumus untuk daya P = W / t menunjukkan jumlah kerja atau tenaga yang digunakan dalam setiap unit masa.Apabila anda mengangkat berat badan dan menahannya untuk beberapa waktu, atau seseorang yang menjalankan maraton, walaupun anda dapat belajar berapa jam sehari?Itulah daya, iaitu kelajuan di mana kerja menggunakan tenaga pada selang waktu tertentu.Read More »

15+ Lukisan Wajah, Lanskap, Lakaran Bunga (Lengkap)

Gambar lakaran mempunyai beberapa tujuan, termasuk merakam sesuatu yang dilihat pelukis, mengembangkan idea untuk digunakan kemudian, atau menerangkan secara ringkas gambar, idea atau prinsip. Sketsa berasal dari kata pinjaman Yunani ' schedios ' yang bermaksud gambar yang biasanya tidak disertakan sebagai karya seni.Read More »

Cerita Fiksyen: Contoh, Definisi dan Unsur [PENUH

Fiksyen adalah cerita khayalan atau tidak nyata. Cerita fiksyen berdasarkan imaginasi dan kreativiti penulis cerita.Kisah-kisah fiksyen biasanya menggambarkan peristiwa atau pengalaman seseorang, atau sejarah yang dibumbui dengan khayalan pengarangCerita fiksyen cenderung mempunyai struktur bebas sesuai dengan kehendak penulis, tetapi walaupun demikian cerita fiksyen biasanya penuh dengan mesej moral.Read More »

Metamorfosis Lengkap dan Tidak Lengkap: Penjelasan, Perbezaan

Metamorfosis lengkap adalah metamorfosis yang melalui peringkat bermula dari telur - larva - pupa - imago (dewasa).Metamorfosis adalah proses perkembangan biologi pada haiwan yang melibatkan perubahan penampilan dan struktur fizikal setelah menetas. Proses ini melibatkan perubahan bentuk atau struktur melalui pertumbuhan sel dan pembezaan sel.Read More »

Fungsi Komposisi: Konsep, Rumus, dan Contoh Asas

Fungsi komposisi adalah gabungan operasi dua jenis fungsi f (x) dan g (x) sehingga dapat menghasilkan fungsi baru.Rumus Fungsi KomposisiSimbol operasi fungsi komposisi adalah dengan “o” maka dapat dibaca komposisi atau bulatan. Fungsi baru ini dapat dibentuk dari f (x) dan g (x), iaitu:(kabus) (x) yang bermaksud bahawa g dimasukkan ke dalam f(gof) (x) yang bermaksud bahawa f dimasukkan ke dalam gDalam fungsi komposisi juga dikenali sebagai fungsi tunggal. ApaRead More »

10 Laman Muat turun Filem Percuma Terkini dan Paling Popular

Muat turun filem terkini melalui aplikasi Netflix, Disney + hotstar, Amazon prime, HOOQ, Iflix, dan banyak lagi dalam artikel ini.Selain tidak perlu pergi ke pawagam, menonton melalui alat jauh lebih berpatutan dan dapat diakses pada bila-bila masa.Baiklah, ulasan berikut akan berkongsi laman muat turun dan streaming untuk filem yang boleh anda tonton dengan rakan atau keluarga atau teman wanita.Read More »

Jenis Arca: Definisi, Fungsi, Teknik, dan Contoh

Jenis-jenis patung tersebut merangkumi patung monumen, patung hiasan, patung kerajinan, patung seni bina, patung seni, dan patung keagamaan.Sebuah karya seni yang telah wujud sejak zaman kuno dan berkembang hingga sekarang, karya seni ini menghasilkan bentuk tiga dimensi yang biasanya diciptakan melalui teknik mengukir, memodelkan (dengan tanah liat) atau casting (dengan acuan).Read More »

Ciri-ciri Planet dalam Sistem Suria (PENUH) dengan Gambar dan Penjelasan

Terdapat banyak ciri planet yang berbeza dalam sistem suria kita. Contohnya Planet Bumi sebagai satu-satunya planet yang dihuni, Planet Musytari yang merupakan ukuran terbesar, dan sebagainya.Oleh itu, kita mesti mengetahui ciri-ciri setiap planet dalam sistem suria.Apa pun itu, kita sebagai makhluk yang hidup di salah satu planet, iaitu bumi, wajib mengetahui bagaimana watak dan ciri setiap planet.Read More »

Mikroskop: Penerangan, Bahagian dan Fungsi Kerja

Bahagian mikroskop terdiri daripada dua bahagian, iaitu bahagian optik dan bahagian mekanikal. Bahagian optik membuat gambar objek yang diproyeksikan, sementara bahagian mekanikal akan dijelaskan dalam artikel ini.Terdapat begitu banyak kajian yang mengkaji benda hidup atau bukan hidup yang sukar dilihat dengan mata kasar.Read More »

17 Ucapan terima kasih Islam sopan, bijaksana, romantis

Kami telah meringkaskan ucapan terima kasih berikut dalam artikel ini sehingga anda dapat mengucapkan terima kasih dengan mudah. Kita harus mempunyai hubungan dengan orang lain sebagai manusia. Ini kerana manusia adalah makhluk sosial yang tidak dapat hidup sendiri, jadi manusia memerlukan pertolongan dari orang lain.Read More »

Penyebaran Flora dan Fauna di Dunia

Flora dan fauna di Dunia berdasarkan lokasi geografinya terbahagi kepada tiga wilayah, yaitu Dunia Barat, Tengah dan Timur, yang menghasilkan keanekaragaman hayati flora dan fauna Dunia. Wilayah Dunia mempunyai pelbagai flora dan fauna yang sangat besar, jika kita adalah keanekaragaman hayati flora dan fauna, negara Dunia menduduki tempat ketiga di dunia.Read More »

Teks Persuasif - Definisi, Karakteristik, Struktur, dan Contohnya

Teks persuasif adalah teks yang dimaksudkan untuk membujuk atau mengajak orang lain untuk mengikuti pemikiran atau tindakan tertentu. Tahukah anda bahawa pujukan menggunakan teks persuasif?  Yup, kali ini kita akan membincangkan makna, ciri, struktur dan contoh teks yang disebutkan sebelumnya. Sebabnya, kita boleh mengajak orang lain berbuat baik menggunakan teks yang satu ini.Read More »

Jenis Kitaran Air (+ Gambar dan Penjelasan Penuh)

Gambar kitaran air berikut menunjukkan kitaran putaran air di bumi, bermula dari air laut, awan, hujan, hingga kembali ke laut lagi.Air adalah keperluan asas untuk kehidupan di bumi.Keperluan asas di sini bermaksud bahawa air adalah keperluan yang sangat penting untuk hidupan.Dari manusia, haiwan dan bahkan tumbuhan sangat memerlukan air untuk bertahan hidup seperti minum, membantu proses fotosintesis, dan banyak keperluan lain.Read More »

Perbezaan Siri dan Litar Selari dan Contohnya

Litar selari adalah satu jenis litar atau susunan komponen elektrik yang disambungkan secara selari.Di era moden ini, elektrik adalah keperluan yang sangat penting untuk kehidupan. Sebenarnya, hampir semua aktiviti manusia memerlukan sumber elektrik sehingga elektrik nampaknya menjadi peralatan dalam kehidupan seharian.Read More »

Definisi Pendidikan (FULL) - Definisi, Makna, Konteks

Definisi pendidikan adalah proses mengubah sikap dan tingkah laku seseorang atau sekumpulan orang dalam usaha untuk mematangkan manusia melalui usaha pengajaran dan latihan; proses, cara, tindakan untuk mendidik .Apabila bercakap mengenai pendidikan orang cenderung memikirkan sekolah atau kolej.Sebenarnya, konsep pendidikan tidak hanya berkaitan dengan sekolah, anda tahu.Read More »

Memahami Integer dan Contohnya

Bilangan bulat adalah nombor yang terdiri daripada nombor bulat {0,1,2,3,4, ...} dan nombor negatif {-1, -2, -3, -4, ...} Satu perkara yang tidak dapat dipisahkan dari pengiraan matematik adalah nombor. Nombor menjadi nilai pengukuran, hasil proses pengiraan, hingga proses penomboran. Simbol yang mewakili nombor dalam bentuk nombor.Read More »

Hak dan Kewajiban Warganegara (Lengkap) + Penjelasan

Hak dan kewajiban warganegara merangkumi pekerjaan dan penghidupan yang layak, kelangsungan hidup, pendidikan, dan lain-lain yang dibincangkan dalam artikel ini.Apakah hak dan kewajiban warganegara di Dunia ini?Memahami hak dan kewajiban akan mewujudkan keseimbangan dan ketertiban. Seorang pendidik mesti mengetahui hak dan kewajipannya sebagaimana yang harus diketahui oleh peniaga.Read More »

Nombor Perdana, Definisi Lengkap dengan 3 Contoh dan Latihan Masalah

Nombor perdana adalah nombor semula jadi yang mempunyai nilai lebih besar dari 1 dan hanya boleh dibahagi dengan 2 nombor, iaitu 1 dan nombor itu sendiri.Nombor perdana adalah salah satu topik paling asas dalam matematik dan teori nombor. Terdapat banyak sifat unik nombor ini.Malangnya, masih ramai yang tidak memahami nombor perdana ini dengan baik.Read More »