ARKIB KATEGORI: Menarik

99 Asmaul Husna Bahasa Arab, Latin, Makna (LENGKAP)

Bahasa Arab Asmaul Husna terdiri dari 99 nama Allah yang ditulis dalam Al-Quran, yaitu Ar Rahman, Ar Rahim, Al Malik, Al Quddus, As Salam, Al Mu'min, Al Muhaimin, Al Aziz, Al Jabar, dan 90 yang lain.Asmaul Husna adalah nama-nama baik Allah SWT yang ditulis dalam Al-Quran dengan 99 ciri.Melalui Asmaul Husna, Allah menerangkan sifat-sifat-Nya untuk memberi pengajaran kepada makhluk-Nya.Read More »

Solat Tahajud (Lengkap) - Bacaan, Makna, dan Prosedur

Doa doa tengah malam berbunyi Allahumma lakal hamdu anta qayyumus samaa waati wal ardhi wa man fiihinna. wa lakal hamdu anta malikus samaa waati wal ardhi wa man fiihinna ... dan perinciannya akan dijelaskan dalam artikel ini.Solat Tahajud adalah solat sunnah yang dilakukan pada waktu malam. Dalam bahasa Arab, solat sunat tahajud disebut sebagai solat Lail yang bermaksud solat malam.Read More »

Teknik Bola Sepak Asas (+ Lukisan): Peraturan, Teknik dan Ukuran Padang

Teknik asas bola sepak boleh merangkumi teknik menendang, menggelecek bola, mengawal, menuju, meraih, melempar masuk, menjaga gawang dan melihat secara lengkap artikel ini. Memahami bola sepak Semua orang pasti tahu bahawa bola sepak adalah permainan sukan yang cukup popular di semua peringkat umur. Permainan bola sepak mempunyai pelbagai jenis peraturan mulai dari batas hingga ke lapangan bermain, jumlah pemain, panjang permainan dan banyak lagi.Read More »

Terjemahan Bahasa Jawa (Automatik & Lengkap) - Kamus Bahasa Krama Jawa, Alus, Ngoko

Terjemahan bahasa Jawa dapat dilakukan melalui laman web ini dengan mudah dan automatik.Cukup dengan memasukkan kalimat dalam bahasa Dunia, program penterjemah Jawa secara automatik akan diterjemahkan ke dalam bahasa Krama Jawa, alus, dan ngoko sesuai dengan keinginan anda. Terjemahan Bahasa Jawa Automatik Klik di sini terlebih dahulu untuk mengaktifkan terjemahan automatikBagaimana, begitu mudah bukan?Read More »

1001+ Aphorisme Islam, Cinta, Kehidupan, dan Motivasi (PENUH)

Ucapan Islam, cinta dan kehidupan yang indah disajikan di sini. Kata-kata ini akan menjadi ungkapan perasaan yang bergema. Sama ada dalam keadaan bahagia, gembira, duka, dan sebagainya.Segera, berikut adalah kata-kata cinta, cinta, dan kehidupan Islam. PERKATAAN PEARL FUNNY Saya sebenarnya tidak menyukai orang-orang yang hanya jahil, banyak bercakap tetapi tidak faham.Read More »

Contoh Laporan Kata Pengantar, Kertas, Tesis dan Banyak Lagi (PENUH)

Contoh laporan pendahuluan, sama ada laporan kerja praktikal, lawatan sambil belajar, atau contoh makalah pengenalan, tesis dan tesis akan dijelaskan dalam artikel ini.Kata pengantar adalah halaman yang mengandungi kata-kata pengarang setelah selesai penulisan makalah yang telah dibuat, sama ada mengenai kesyukuran, rasa syukur, tujuan dan faedah penulisan serta kritikan dan cadangan yang membina.Read More »

Angka Rom: jadual dan cara menulis angka Romawi (PENUH)

Angka Rom adalah nombor yang digunakan dalam sistem penomboran yang digunakan di Rom kuno dan masih banyak digunakan hingga kini.Angka Rom telah dikenali sejak zaman Rom kuno. Pada masa itu, penomboran dilakukan menggunakan abjad yang kita kenal setakat ini. Oleh itu, menulis angka Rom tidak menggunakan nombor bulat seperti penomboran secara umum.Read More »

10+ Contoh Penulisan Bibliografi Lengkap Pelbagai Sumber

Contoh bibliografi ini terdiri daripada bibliografi pelbagai makalah akademik seperti tesis, jurnal, tesis wajib, laman web atau tulisan yang perlu memasukkan bibliografi. Bibliografi adalah komponen wajib dalam penulisan akademik.Pelbagai tulisan akademik seperti tesis, jurnal, tesis mesti merangkumi bibliografi untuk mengelakkan pelanggaran plagiarisme.Read More »

Contoh Cadangan Perniagaan Lengkap & Terkini 2020 (Pelbagai Bidang)

Contoh cadangan perniagaan yang lengkap - Sebelum memulakan perniagaan atau perniagaan, perancangan mesti dibuat agar perniagaan yang kita jalankan dapat berjalan dengan lancar mengikut sasaran yang ingin dicapai. Rancangan perniagaan ini biasanya berbentuk cadangan perniagaan.Cadangan perniagaan dianggap sebagai kaedah yang ideal untuk merancang kerjaya perniagaan kerana mengandungi perincian mengenai pelbagai aspek dalam menangani perniagaan.Read More »

Doa Selepas Selesai Doa Duha Latin dan Maknanya

Doa setelah dhuha berbunyi: "Allahumma innad-duhaa'a duhaa'uka wal bahaa'a bahaa'auka wal-jamaala jamaaluka wal-quwwata quwwatuka wal-qudrota qudratuka .... Dan lebih banyak lagi dalam artikel ini.Dalam ajaran Islam, umat Islam diperintahkan untuk melakukan ibadah sebagai syarat rukun Islam. Salah satu ibadah yang wajib dilakukan adalah solat.Read More »

50+ Nama Bayi Perempuan Muslim dan Maknanya

Salah satu nama untuk bayi perempuan Muslim adalah Adifa Daania Khanza yang bermaksud gadis berbakat yang selalu berbuat baik dengan penuh keindahan, dan terdapat 50+ cadangan lagi dalam artikel ini.Bayi adalah satu bentuk pemberian dan amanah yang telah dipercayakan oleh Allah SWT kepada pasangan yang dikehendakiNYA.Read More »

Prosedur Solat Jenazah / Doa untuk Jenazah dan Bacaan

Prosedur solat jenazah mesti diketahui oleh semua umat Islam, terutama lelaki. Sebelum jenazah dikebumikan, wajib mencuci jenazah dan solat jenazah terlebih dahulu.Sama seperti memandikan jenazah, hukum melaksanakan solat jenazah atau solat jenazah adalah fardhu kifayah, yang sesuai dengan kesepakatan para ulama.Read More »

Contoh CV Bahasa Inggeris yang paling lengkap dan menarik

Contoh CV Bahasa Inggeris  - Kali ini kami akan memberikan contoh CV Bahasa Inggeris yang paling menarik dan lengkap untuk anda gunakan.CV atau apa yang juga dikenali sebagai Curiculum Vitae dalam bahasa Inggeris kadang-kadang sangat diperlukan, walaupun bekerja di syarikat agensi domestik. Pemohon pekerjaan biasanya diminta untuk membuat CV atau riwayat hidup dalam bahasa Inggeris untuk hasil yang lebih baik.Read More »

Bismillah Bahasa Arab, Latin, Makna dan Penjelasan

Bismillah tulisan Arab adalah بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْ , dalam tulisan Latin Bismillahirrahmannirrahiim, yang bermaksud: Dengan melafazkan nama Allah, Yang Maha Penyayang, Maha Penyayang.Bismillah sering digunakan oleh umat Islam ketika memulakan sesuatu, seperti belajar, memasak, melancong atau perkara lain.Harus dikatakan bahawa pengucapaRead More »

Bacaan doa lengkap (Arab, Latin dengan maksudnya)

Kita mesti mengetahui bacaan doa dan maknanya, terutama dalam membaca niat solat, takbiratul ihram, doa iftitah, Al-Fatihah, surah pendek dalam al-Quran, membaca ruku ', membaca i'tidal, membaca sujud, duduk di antara dua sujud, tahiyat awal dan tahiyat akhir. Mengenai bacaan doa dan maknanya akan dibincangkan secara lengkap dalam artikel ini.Read More »

15+ Drama Korea Terbaik (2020) dan Sinopsis Menarik

Drama Korea terbaik pada tahun 2020, iaitu Itaewon Class, Hi, Bye Mama, The King: Ethernal Monarch, Crash Landing on You, dan banyak lagi dalam artikel ini.Berikut adalah 15+ drama Korea Selatan terbaik sepanjang tahun 2020 dari pelbagai genre. Jangan ketinggalan atau lupa menontonnya.1. Kelas ItaewonKelas Itaewon adalah drama Korea yang popular yang diadaptasi dari webtoon dengan nama yang sama.Read More »

Bacaan Doa Iftitah Lengkap (bersama dengan Makna)

Doa iftitah adalah salah satu doa yang sunnah untuk dibaca ketika melaksanakan solat fardhu atau solat sunnah.Doa iftitah pada waktu shalat dibaca antara takbiratul ihram dan bacaan surat Al-Fatihah pada solat rakaat pertama.Kata iftitah itu sendiri berasal dari kata "fataha" yang bermaksud membuka. Inilah sebabnya mengapa solat ini terletak di awal rakaat.Read More »

40+ Contoh Kalimat Berkesan dan Tidak Berkesan (PENUH)

Contoh ayat yang berkesan ialah "Kedua-dua pelajar baru dan pelajar lama dikenakan peraturan yang sama" dan terdapat 40+ contoh ayat lain dalam artikel ini.Kalimat yang berkesan adalah ayat yang disusun sesuai dengan peraturan penulisan yang berlaku dan memperhatikan penempatan tanda baca dan pilihan kata yang tidak mempunyai maksud samar-samar atau berbelit-belit.Read More »

Bismillah: Bahasa Arab, Latin dan Makna + Keutamaannya

Kata bismillah dalam bahasa Arab adalah بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْ, yang bermaksud "Dengan menyebut nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang."Biasanya kalimat bismillah diucapkan ketika memulakan aktiviti beribadat atau pekerjaan lain untuk mempermudahkan urusan kita di dunia dan tentunya ia diberikan atas keredhaan Allah SWT.Kalimat bismillah adalah kalimatRead More »

Bacaan dan Solat Mandi Wajib - Lengkap dengan Arti dan Prosedur

Bacaan mandian wajib adalah نَوَيْتُ الْغُسْلَ لِرَفْعِ الْحَدَثِ اْلاَكْبَرِ فَرْضًا ِللهِ تَعَالَىMandi wajib adalah cara membersihkan dari hadast yang hebat. Kerana mandi adalah wajib, atau hadast yang besar, termasuk mengalami junub, haid, melahirkan, mengeluarkan air mani, dan persetubuhan. Mandi yang besar sering disebut mandi janabah atau mandi junub kRead More »

20+ Wira Negara: Nama, Biografi dan Imej

Gambar pahlawan negara dan biografi lengkap dalam artikel ini termasuk Jeneral Ahmad Yani, Jeneral Soedirman, Cut Nyak Dhien, Idham Chalid, Mohammad Hatta, dan banyak lagi.Wira Negara adalah gelaran tertinggi di Dunia. Gelaran ini diberikan oleh pemerintah Dunia kerana jasa dan tindakannya dalam memajukan negara sehingga layak dikenang dan dicontohkan oleh semua orang di Dunia.Read More »

20+ Kisah Fairy Kanak-kanak Pendek Terbaik Sebelum Tidur

Kisah dongeng adalah kisah sederhana yang tidak benar-benar berlaku, contohnya peristiwa aneh pada zaman kuno dan berfungsi sebagai hiburan dan menyampaikan ajaran moral. Sebagai ibu bapa, mereka harus mendidik anak-anak mereka dengan betul sehingga suatu hari mereka menjadi anak yang baik. Salah satu cara untuk mendidik anak-anak adalah dengan bercerita dengan mesej moral sehingga dapat menjadi pengajaran kepada anak-anak sebelum tidur.Read More »

LENGKAP Nilai Pancasila (Sila-1,2,3,4,5) dalam Kehidupan

Nilai-nilai Pancasila mencerminkan nilai-nilai tingkah laku harian bangsa Dunia. Nilai ini dapat ditunjukkan secara langsung melalui ajaran dalam Pancasila.Negara World adalah negara berdaulat dengan ideologi yang disebut ideologi Pancasila.Ideologi Pancasila bermaksud bahwa Pancasila digunakan sebagai dasar dalam struktur negara dan tujuan negara Dunia.Read More »

Tarian Wilayah 34 Wilayah

Tarian daerah dari 34 provinsi di Dunia termasuk tarian Saman dari Nanggore Aceh Darussalam, tarian Tor-Tor dari Sumatera Utara, Tarian Merak dari Jawa Barat dan banyak lagi dalam artikel ini.Negara World adalah negara yang kaya dengan kepelbagaian budaya, salah satunya adalah tarian serantau. Setiap provinsi di Dunia mempunyai pelbagai jenis tarian sesuai dengan adat istiadat mereka.Read More »

Doa dan Zikir Selepas Solat (PENUH) -Doa Zikir Fardhu

Doa selepas solat adalah amalan yang disyorkan untuk dilakukan oleh umat Islam setelah berdoa agar Allah mengabulkan doa kita dan menjadi alat untuk meminta pertolongan kepada Allah.Nabi Muhammad SAW selalu menjaga zikir dan berdoa selepas solat. Ini tersirat dalam hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari-Muslim yang dikemukakan oleh Ibnu Abbas RA yang bermaksudDari Ibnu Abbas ra ia berkata: 'bahawa suara yang kuat dalam zikir ketika orang selesai solat maktubah sudah ada pada masa Nabi.Read More »

Formula Isipadu Tiub + Contoh Masalah dan Penjelasan LENGKAP

Rumus untuk isipadu silinder adalah V = Luas Pangkalan x Tinggi . Sebelum kita membincangkan formula isipadu silinder, kita perlu mengetahui apa yang dimaksudkan dengan silinder.Tiub adalah bentuk tiga dimensi yang mempunyai dasar dan penutup yang sama bulatan dan selari dan mempunyai selimut dalam bentuk segi empat tepat yang mengelilingi dua bulatan.Read More »

15+ Contoh Puisi Lucu dari Pelbagai Tema

Contoh sajak-sajak humor berikut mengenai tema pendidikan, kehidupan, satira, remaja dan ciri-cirinya serta cara membuatnya.Sajak yang lucu adalah sejenis sajak yang bertujuan untuk menghiburkan orang lain yang mendengarkannya dan menjadi alat untuk mewujudkan keadaan keakraban dengan saling mengusik.Read More »

Contoh Surat Jemputan Rasmi yang Baik dan Betul (Terkini)

Contoh surat jemputan rasmi dapat digunakan agar surat jemputan yang anda buat sesuai dengan tulisan yang baik dan betul. Di sini kami memberikan contoh surat jemputan rasmi yang dapat dijadikan rujukan dalam membuatnya.Surat jemputan adalah surat yang mengandungi undangan kepada seseorang atau kumpulan untuk menghadiri aktiviti tertentu.Read More »

20 Atribut Wajib dan Mustahil Allah (LENGKAP) bersama dengan Makna dan Penjelasannya

Terdapat 20 sifat wajib Allah, iaitu: bentuk, qidam, baqa ', mukhalafatul lilhawaditsi, qiyamuhu binafsihi, wahdaniyah, qudrat, iradat, ilmun, kehidupan, sama', basar, qalam, qadiri, murid, aliman, hayyan, sami'an, bashiran dan mutakalliman.Kita, sebagai umat Islam, perlu mempelajari ilmu tauhid, salah satunya adalah mengetahui sifat-sifat Allah, baik itu sifat wajib atau sifat mustahil dari Allah.Read More »

35+ Contoh Surat Pengunduran Diri yang Baik dan Jelas (PENUH)

Anda boleh menggunakan contoh surat pengunduran diri ini untuk memberikan kesan dan alasan yang baik, dan tetap menghormati bos anda kerana mengundurkan diri dari syarikat.Kerja adalah aktiviti untuk setiap orang setelah mengikuti pendidikan. Dalam dunia pekerjaan, akan ada masanya kita harus meletakkan jawatan.Read More »

Teks Laporan Hasil Pemerhatian (Penjelasan dan Contoh)

Teks laporan pemerhatian adalah teks yang berfungsi untuk menjelaskan maklumat mengenai objek yang telah diperhatikan. Teks laporan pemerhatian juga disebut teks klasifikasi kerana mengandungi klasifikasi jenis objek berdasarkan kriteria tertentu.Teks laporan pemerhatian berbeza dengan teks deskriptif.Read More »

Contoh Kes Pelanggaran Hak Asasi Manusia yang Berat di Dunia dan Dunia

Contoh pelanggaran hak asasi manusia yang serius dalam insiden GS30-PKI, penembakan misteri 1982-1986, pembunuhan beramai-ramai Talang Sari, penembakan pelajar trisakti dan banyak lagi dalam artikel ini.Setiap manusia yang hidup di bumi mempunyai hak dan tanggungjawabnya sendiri. Istilah hak dan kewajiban itu sendiri diciptakan oleh manusia untuk mencapai tatanan sosial yang sejahtera.Read More »

45 Rumah Tradisional di Dunia (Gambar + Penjelasan)

Rumah tradisional di Dunia merangkumi rumah balon tradisional dari Sumatera Utara, rumah tradisional Gadang dari Sumatera Barat, rumah tradisional Orang-orang dari Bengkulu, rumah tradisional Badui dari Banten dan banyak lagi dalam artikel ini.Dunia tidak hanya memiliki wilayah yang luas, tetapi juga memiliki pelbagai etnik, budaya, agama dan adat istiadat.Read More »

100+ Contoh Perkataan + Huraian Standard dan Tidak Piawai

Kata baku adalah perkataan yang digunakan mengikut garis panduan atau peraturan bahasa yang telah ditentukan. Contohnya aktif, aktiviti, buasir, boleh dipercayai, farmasi, peguam bela, dan sebagainya.Penggunaan bahasa yang betul sangat penting. Seperti bahasa pada umumnya, ada bahasa formal dan tidak formal.Read More »

Solat Hajat (Selesai) - Niat, Bacaan, Prosedur, dan Waktu

Niat solat hajat berbunyi Usholli sunnatal-haajati rok'atayni lillahi ta'aala yang bermaksud "Saya berniat untuk berdoa sunnah hajat dua roka'at kerana Allah Ta'aala"Setiap orang mesti mempunyai keinginan masing-masing. Sama ada dalam bentuk harapan, keperluan, kehendak dalam hidup.Dalam Islam, ia diajarkan apabila seorang hamba mempunyai keinginan dalam hidupnya.Read More »

Rumus Kawasan Bulatan (PENUH) + Contoh Masalah dan Perbincangan

Rumus untuk Luas Bulatan ialah A = π × r². Di mana A = Luas bulatan, π = pi malar (3.14), dan r = jejari bulatan. Oleh itu, sebelum mengetahui formula kawasan bagi bulatan, kita perlu mengetahui maksud asas bulatan.Lingkaran adalah objek dua dimensi atau satah yang dibentuk oleh kumpulan titik yang mempunyai jarak yang sama dari titik tengah.Di tRead More »

25+ Puisi untuk Guru Terbaik

Puisi guru berikut mengandungi lebih daripada koleksi 25+ puisi untuk tokoh guru yang telah mendidik dan memberi pengetahuan kepada kami. Ilmu adalah harta yang sangat berguna untuk manusia. Tanpa pengetahuan, kita tidak akan dapat menjalani kehidupan yang sejahtera. Oleh itu, kita perlu menghormati mereka yang telah memberi kita pengetahuan, terutamanya seorang guru.Read More »

20+ Gambar Pemandangan Cantik di Dunia dan Dunia

Koleksi 20+ gambar pemandangan indah di Dunia. Ia sesuai untuk kertas dinding dan sebagai rujukan untuk tarikan pelancong semula jadi terbaik di Dunia.Terdapat pelbagai objek pemandangan yang indah di dunia, termasuk di Dunia. Objek pemandangan semula jadi adalah yang menarik perhatian banyak orang ketika mereka ingin bersantai atau hanya untuk bersantai.Read More »

20 Contoh kebenaran sakit yang betul kerana tidak menghadiri sekolah, kolej, tempat kerja

Anda boleh menggunakan contoh izin sakit ini untuk tujuan tidak menghadiri sekolah, kolej, atau bahkan bekerja.Permit adalah surat yang mengandungi maklumat tentang seseorang yang meminta izin dari sekolah, universiti, tempat kerja, dan lain-lain untuk tujuan yang tidak boleh ditinggalkan, misalnya, seperti penyakit, pertandingan dan aktiviti lainMembuat lesen mestilah sesuai dengan kebenaran yang berlaku dan dapat bertanggung jawab atas apa yang ditulis, bukan sekadar menulis lesen untuk keuntungan peribadi di luar kewajiban.Read More »

Huraian Struktur Teks: Definisi, Karakteristik, dan Contoh

Struktur teks keterangan terdiri daripada empat elemen asas, iaitu tajuk, pengenalan, klasifikasi dan keterangan. Unsur-unsur ini membina penerangan terperinci mengenai objek, tempat atau peristiwa.Anda mesti membaca teks keterangan. Umumnya, teks deskriptif terdapat di ensiklopedia, membaca buku atau bahkan pembungkusan makanan atau produk ubat.Read More »

50+ Gambar Kartun Berkualiti, Paling Lucu, HD

Lukisan karikatur kartun yang menarik - Melukis adalah aktiviti yang menyeronokkan bagi sesetengah orang. Ya, ini juga sering dilakukan oleh seorang seniman yang ingin memasukkan ekspresi dan pemikirannya ke dalam gambar.Sudah tentu aktiviti ini sangat positif.Seorang seniman sering melukis seni karikatur untuk menyatakan pemikiran atau mengkritik kehidupan sosial atau politiknya.Read More »

3 Contoh Cadangan dalam Kertas Baik dan Betul (Lengkap)

Contoh cadangan dalam makalah ini adalah cadangan untuk mengubah pendekatan kaedah penyelidikan yang digunakan, mengembangkan variasi dan alat yang digunakan, dll yang dijelaskan dalam artikel ini.Anda mesti mendapat tugasan untuk menulis makalah di sekolah. Dalam penyediaannya, makalah ini dibahagikan kepada bab dan sub-bab.Read More »

Cara Menulis Ulasan dan Contoh Buku (Buku Fiksyen dan Bukan Fiksyen)

Contoh ulasan dan penjelasan buku akan membantu anda menjadikan ulasan buku menarik. Ulasan adalah artikel yang mengandungi ulasan buku.Nah, kata pengulas berasal dari bahasa Latin " recensere " yang bermaksud melihat ke belakang, menimbang dan menilai.Dalam mengulangkaji buku atau novel, sudah tentu kita membaca dan menilai buku tersebut, menyatakan ulasan buku dalam bahasa dan pemikiran kita sendiri.Read More »

Lengkapkan Surah Yasin dan Tahlil + maksud dan prosedurnya

Surah Yasin dan tahlil mempunyai kedudukan istimewa bagi sebilangan umat Islam di Dunia. Contohnya, huruf yasin dan tahlil dibaca pada malam Jumaat atau dibaca ketika seseorang meninggal dunia. Surah Yasin dan tahlil dibincangkan secara terperinci dalam artikel ini.Surah Yasin adalah surah ke-36 dalam Al-Quran dan terdiri dari 83 ayat.Read More »

4 Hadis Menuntut Ilmu untuk Orang Islam (+ Makna)

Hadis untuk belajar adalah hadis yang mengatakan bahawa ada berita baik dan faedah bagi seseorang yang hadir di dewan sains untuk belajar.Menuntut ilmu adalah kewajiban bagi setiap orang Islam. Ini sejalan dengan sabda Nabi  Shallallahu 'alaihi wa sallam ,طَلَبُ الْعِلْمِ فَرِيْضَةٌ عَلَى كُلِّ مُسْلِمٍ"Menuntut ilmu adalah wajib bagi setiap Muslim" (HR. Ibnu Majah no. 224)Oleh itu, adalah wajib Read More »

24+ Gaya Bahasa (Jenis Majas) bersama dengan Pemahaman dan Contoh Lengkap

Gaya bahasa atau tokoh pertuturan adalah ungkapan penyampaian mesej dengan menggunakan tokoh ucapan. Bahasa pertuturan menunjukkan makna yang tidak benar dengan kenyataan kerana menggunakan bahasa khayalan.Tujuan penggunaan tokoh pertuturan adalah untuk membuat pembaca atau penikmat seni merasakan emosi sesuatu karya melalui gaya bahasa yang digunakan oleh seniman atau penulis secara umum.Read More »

Kiamat: Definisi, Jenis, dan Tanda

Hari Kebangkitan adalah hari kehancuran alam semesta dan semua kehidupan di alam semesta dan kebangkitan orang mati untuk dinilai berdasarkan perbuatan dan perbuatan mereka.Seperti yang kita ketahui, Hari Kebangkitan adalah salah satu rukun iman yang harus dipercayai oleh umat Islam. Hari di mana semua nyawa makhluk Allah SWT akan berakhir pasti akan berlaku.Read More »

Doa untuk Orang Mati (Lelaki dan Perempuan) + Makna Selesai

Doa untuk orang mati dinyanyikan ketika mendengar berita kematian atau kesedihan dari seseorang. Kerana seperti yang kita ketahui, setiap makhluk yang memiliki kehidupan mempunyai takdir akan mengalami kematian.Kematian adalah keadaan di mana tubuh dan roh telah berpisah. Masa kematian seseorang tidak dapat diketahui oleh manusia.Read More »

Contoh Kertas Penutup (LENGKAP): Individu, Kumpulan, Pelajar

Contoh kertas sampul berikut terdiri daripada kertas sampul contoh untuk individu, kertas kumpulan untuk pelajar dan sekolah menengah, bersama dengan contoh kertas penutup dalam bahasa Inggeris.Penutup atau penutup adalah bahagian penting dalam kertas kerana penilaian seseorang terhadap kertas kami secara tidak langsung dilihat dari depan atau sampul.Read More »

Bahagian telinga beserta gambar dan penjelasan fungsinya

Telinga adalah salah satu indera manusia yang berfungsi untuk mendengar, dan terdiri daripada beberapa bahagian.Bahagian telinga secara amnya terbahagi kepada tiga bahagian:Telinga luarTelinga tengahTelinga yang dalamBahagian-bahagian ini mempunyai fungsi khas yang membolehkan telinga kita mendengar.Read More »

Zikir pagi dan zikir malam PENUH + makna dan petunjuk

Salah satu zikir pagi dan malam berbunyi Bissmillahilladzi layadhurru ma'asmihi syaaunfilardhi wa fiisamaai wa huwassamii'ul'aliim , dan dibahas sepenuhnya dalam artikel ini.Dzikir adalah aktiviti yang dilakukan oleh umat Islam untuk mengingati Allah SWT. Dengan melaungkan dan memuji nama Allah, itu akan membuat hati tenang dan selalu mengingati Allah, yang menciptakan manusia.Read More »

Sejarah Bola Tampar (PENUH): Penjelasan, Teknik Bermain, dan Peraturan

Sejarah bola tampar bermula dengan penciptaan permainan ini yang pertama kali dicipta oleh William G Morgan pada tahun 1895 di Amerika Syarikat. Permainan ini sebelumnya dikenal sebagai minitonette dan dikembangkan menjadi Volley Ball atau Volleyball.Bola Tampar adalah sukan yang cukup popular di Dunia dan di peringkat antarabangsa, permainan ini dimainkan oleh dua kumpulan, yang masing-masing terdiri daripada enam pemain.Read More »

Senarai lengkap formula bangunan (kubus, blok, tiub, bola, dll.)

Membina ruang adalah topik yang sering dibincangkan dalam matematik, rumusnya sering menjadi masalah matematik di peringkat sekolah rendah dan sekolah rendah.Ruang bangunan dapat ditafsirkan sebagai bangunan yang secara matematik mempunyai isi padu atau isi. Ia juga dapat ditafsirkan bahawa bentuk ruang adalah bentuk tiga dimensi yang mempunyai isipadu atau ruang dan dibatasi oleh sisi.Read More »

Induksi Matematik: Konsep Bahan, Contoh Soalan dan Perbincangan

Induksi matematik adalah kaedah deduktif yang digunakan untuk membuktikan pernyataan yang benar atau salah.Anda mesti belajar induksi matematik di sekolah menengah. Seperti yang kita ketahui, aruhan matematik adalah lanjutan dari logik matematik.Dalam aplikasinya, logik matematik digunakan untuk mengkaji pernyataan yang salah atau benar, setara atau penolakan dan membuat kesimpulan.Read More »

Integriti Adalah: Definisi, Ciri, Faedah dan Contoh

Integriti adalah kualiti, watak atau keadaan yang menunjukkan kesatuan yang lengkap sehingga maruah dan kejujuran terbentuk. Lihat perbincangan lengkap mengenai integriti dalam artikel ini.Sering kali kita mendengar mengenai perkataan integriti di persekitaran kita, terutamanya di persekitaran tempat kerja.Read More »

Contoh Ucapan Perpisahan untuk Kelas 6 SD

Ucapan selamat tinggal untuk kelas 6 SD mempunyai tujuan atau tujuan tertentu yang ditujukan kepada pendengar pada majlis perpisahan.Pada majlis perpisahan sekolah, terutamanya sekolah rendah darjah 6, biasanya pelajar ditugaskan untuk membuat teks ucapan perpisahan untuk dipamerkan pada majlis perpisahan kemudian.Read More »

11 Contoh Latar Belakang untuk Cadangan, Laporan, Tesis, Kertas

Contoh latar belakang cadangan ini terdiri daripada latar belakang cadangan, laporan, tesis, dan kertas. Dibentangkan dengan prosedur pembuatan dan penjelasan lengkap.Secara amnya, karya ilmiah mempunyai struktur penulisan yang berbeza dengan karya tulisan lain. Salah satu bahagian yang membezakan adalah latar belakang.Read More »

Poster: Definisi, Tujuan, Jenis, dan Contoh

Poster adalah media penerbitan yang mengandungi beberapa kandungan yang terdiri daripada gambar, tulisan atau kedua-duanya dengan tujuan memberikan maklumat kepada orang lain.Tentunya anda telah menjumpai beberapa poster, baik poster yang dilekatkan secara langsung atau poster digital melalui media sosial.Read More »

Kaedah Penyelidikan: Definisi, Jenis, dan Contohnya

Kaedah penyelidikan adalah langkah saintifik untuk mendapatkan data dengan tujuan dan kegunaan tertentu. Langkah ilmiah ini mesti dipandu oleh sains untuk tujuan dan penggunaan tertentu.Terdapat banyak cara penyelidik mencapai kesimpulan fenomena penyelidikan. Ada yang memberikan data berangka, ada yang memetik teori sebelumnya sehingga trend semasa meramalkan.Read More »

Persamaan Nilai Mutlak (Penjelasan Lengkap dan Contoh Masalah)

Nilai mutlak dalam kalkulus sangat berguna untuk menyelesaikan pelbagai masalah matematik, baik dalam persamaan dan ketaksamaan. Berikut adalah penjelasan lengkap mengenai nilai mutlak dan contoh soalan. Definisi Nilai Mutlak Semua nombor mempunyai nilai mutlak masing-masing. Semua nombor mutlak adalah positif, jadi nilai nombor mutlak nombor dengan nombor yang sama tetapi perbezaan antara notasi positif (+) dan negatif (-) akan mempunyai hasil nombor mutlak yang sama.Read More »

Perbezaan antara mitosis dan meiosis - pembahagian sel

Perbezaan antara mitosis dan meiosis adalah bahawa mitosis menghasilkan sel anak yang sama dengan sel induk, sementara meiosis menghasilkan sel anak yang berbeza dari sel induk.Pembahagian sel sangat penting untuk kelangsungan hidup semua makhluk hidup. Sel mengalami pembelahan kerana pertumbuhan, pembaikan dan pembiakan.Read More »

Surat Al Ikhlas: Bahasa Arab, Latin dan Makna + Keutamaannya

Surat al ikhlas dan maknanya. Ayat pertama dari surat al-ikhlas berbunyi: 'Qul huwallahu ahad' , yang bermaksud "Katakanlah (Muhammad)," Dia adalah Allah, Yang Maha Esa. " dan ayat penuh akan dibincangkan dalam artikel ini.Surat ini, yang hanya terdiri dari 4 ayat, sama bermanfaatnya dengan surah-surah lain.Read More »

Penjelasan Sistem Pencernaan Manusia (Fungsi dan Anatomi nya)

Sistem pencernaan manusia adalah sistem yang membantu mencerna makanan untuk menghasilkan tenaga bagi semua anggota badan. Makanan yang masuk ke dalam mulut akan melalui proses pencernaan yang digunakan untuk mengubah makanan menjadi tenaga dan pada akhirnya ia melalui proses pembuangan melalui dubur untuk menghasilkan fasa.Read More »

Solat dan Majlis Perasmian - Pendek dan Mudah Dihafal

Doa pembuka acara ini adalah Alhamdulillahi rabbil'aalamiin, wassalaamu wassalaamu 'wassalaamu' ala isyrofil anbiyaa i walmursaliin, wa'alaa atas washohbihii ajma'iin ammaba'adu. Adakah anda pernah mengikuti pengajian atau perjumpaan yang dimulakan dengan doa pembuka dan ditutup dengan doa penutup?Ya, rasanya tidak lengkap jika anda tidak mengucapkan doa sama ada semasa pembukaan atau penutupan acara.Read More »

Siri Aritmetik - Rumusan Lengkap dan Contoh Masalah

Siri aritmetik adalah corak nombor berturut-turut dalam matematik, yang mempunyai faedah yang sangat penting dalam pelbagai cara.Contohnya, apabila anda menabung, setiap hari anda meninggalkan peruntukan lima ribu rupiah secara berkala, pada hari berikutnya ia akan menjadi sepuluh ribu dan seterusnya.Read More »

Kitaran Air: Proses, Huraian dan Gambar Kitaran Hidrologi

Kitaran air atau kitaran hidrologi adalah peredaran air atau peredaran air dari air yang menguap menjadi awan dan apabila mencapai titik tepu di awan, ia akan jatuh dalam bentuk hujan air, salji atau ais, dan sebagainya.Mengapa air di bumi tidak pernah habis? Kerana air yang ada di alam mengalami kitaran hidrologi atau apa yang biasa disebut kitaran air.Read More »

4 Teknik Lompat Jauh Asas (Lengkap) dan Penjelasannya

Teknik asas lompat jauh merangkumi teknik memulakan, teknik tolakan, teknik drift, dan teknik pendaratan.Setiap sukan mempunyai teknik, begitu juga teknik lompat jauh asas yang digunakan oleh atletik di seluruh dunia.Secara umum, teknik lompat jauh asas dibahagikan kepada empat jenis, iaitu:Awalan teknik sebagai segi empat samaTeknik tolakan dengan kaki terkuatTeknik melayang menyesuaikan kedudukan kakiTeknik pendaratan untuk mengelakkan kecederaan Teknik Awalan sebagai Lompat Jauh Ancang Sikap permulaan dalam teknik lompat jauh asas sedikit berbeza dengan pendirian lompat tinggi yang bersaudaraRead More »

Menulis Nombor dalam Bahasa Arab 1-100

Angka Arab dalam tulisan Arab dan Latin merangkumi 1. واحد (Wahid), 2. اثنان (Itsnan), 3.ثلاثة (Tsalatsah), 4.اربعة (Arba'ah), 5.خمسة (Khamsah), 6.ستة ( Sittah), 7.سبعة (Sab'ah), 8.ثمانية (Tsamaniyah) dan banyak lagi dalam artikel ini.Bahasa Arab adalah bahasa Semit Tengah, yang tergolong dalam keluarga bahasa Semit dan berkait rapat dengan bahasa Ibrani dan bahasa Neo Arama.Berdasarkan sebaran geografinya, bahRead More »

Cara Mengira Peratusan dengan Penjelasan dan Contoh

Cara mengira peratusan adalah dengan menggunakan formula: Peratusan (%) = (bilangan bahagian) / (jumlah keseluruhan) X 100%, dengan formula di atas anda juga dapat mengubah pecahan menjadi peratusan. Mungkin anda biasa dengan tanda "%" atau juga dikenali sebagai peratus. Sebenarnya, kita telah belajar mengenai peratusan sejak kita di sekolah rendah.Read More »

Rumus untuk isipadu blok dan luas permukaan blok + Contoh Masalah

Saya akan membincangkan formula untuk isipadu blok dan luas permukaan blok dalam artikel ini, memandangkan bahan ini sering ditanya dalam masalah matematik sekolah rendah dan sekolah menengah.Berikut adalah formula untuk isipadu dan luas blok.Isipadu sekatanV = pxlxtSekat permukaan permukaanL = 2 x (pl + pt + lt)Rasuk pepenjurud = √ ( p2 + l2 + t2)Teruskan membaca penjelasan di bawah untuk mendapatkan pemahaman yang lebih lengkap bersama dengan contoh soalan.DeRead More »

Berkesan dan Berkesan - Definisi dan Perbezaan

Berkesan adalah usaha untuk mencapai tujuan yang diharapkan sesuai dengan masa yang telah ditentukan baik secara peribadi atau syarikat. Walau bagaimanapun, berdasarkan kajian pakar, terdapat banyak definisi makna berkesan dan efisien.Dalam pengurusan undang-undang atau pengurusan sumber manusia, syarikat dan sebagainya.Read More »

Pantun: Menaip, Jenis dan Contohnya

Pantun adalah puisi lama yang sangat terkenal dan sering digunakan untuk memeriahkan acara. Salah satu contoh yang sering kita lihat ialah sajak ketika dua juara bermain lenong. Selain itu, sajak juga mempunyai pelbagai jenis dan makna. Untuk maklumat lebih lanjut, kami akan membincangkan sajak bermula dari makna, jenis dan contoh sajak supaya anda dapat memahaminya dengan lebih baik.Read More »

Formula Kelajuan (PENUH) Purata, Jarak, Masa + Masalah Contoh

Rumus kelajuan digunakan untuk menyelesaikan masalah seperti: "Sebuah kereta memiliki kelajuan 80 km / jam, itu bermaksud bahawa dalam 1 jam kereta dapat menempuh jarak 80 km."Walau bagaimanapun, sebelum memasuki perbincangan menggunakan formula. Anda mesti memahami konsep kepantasan, jarak dan masa dalam fizik.Read More »

Solat Sebelum dan Selepas Wudu - Bacaan, Makna, dan Prosedur

Doa sebelum wudhu berbunyi: Nawaitul whudu-a lirof'il hadatsii ashghori fardhon lillaahi ta'aala a, sedangkan doa setelah wuduk akan dijelaskan lebih lanjut dalam artikel ini.Solat adalah bentuk ibadah yang paling penting untuk mendekatkan diri kepada Allah, sebelum mengerjakan solat fardhu dan sunnah, kita diperintahkan untuk bebas dari hadis kecil dan besar.Read More »

Ayat Kursi: Tulisan Arab, makna dan kebaikannya

Ayat kursi dan maknanya mempunyai keutamaan yang luar biasa, yaitu ayat-ayat yang paling mulia dalam Al-Quran, membaca sebelum tidur, dan banyak lagi dalam artikel ini.Ayat Kursi adalah bacaan Surah Al-Baqarah ayat 255 yang mempunyai keutamaan yang luar biasa. Ayat kursi adalah ayat yang paling hebat dalam Al-Quran kerana mengandungi penjelasan mengenai kalimat tauhid yang menjadi panduan hidup seorang Muslim untuk menghadapi cabaran hidup.Read More »

Lokasi Geografi dan Astronomi Dunia (Penjelasan Lengkap)

Lokasi Geografi Dunia Lokasi geografis adalah lokasi suatu daerah seperti yang dilihat dari kenyataan di bumi ... dan semua tempat, termasuk Dunia, memiliki lokasi geografi.Lokasi geografi menentukan kedudukan kawasan dengan kawasan lain.Jika dilihat dari lokasi geografinya, Indonesia terletak di antara benua Australia dan Asia, dan di antara Lautan Hindi dan Lautan Pasifik.Read More »

Jadual Trigonometri Sin Cos Tan Lengkap (Semua Sudut) + Cara Memahaminya

The trigonometric table sin cos tan adalah rangkaian jadual yang mengandungi nilai trigonometri atau sin cos tangen suatu sudut.Dalam artikel ini, jadual nilai trigonometri untuk sin cos tan ditunjukkan dari pelbagai sudut khas dari sudut 0º hingga 360º (atau yang biasa disebut sudut bulatan 360 darjah), sehingga anda tidak perlu repot menghafalnya lagi.MeRead More »

Peredaran Besar dan Kecil: Perbezaan dan Penjelasan PENUH

Peredaran darah manusia terdiri daripada 2 sistem, iaitu peredaran darah besar (sistemik) dan peredaran darah kecil (plumonal).Apa perbezaannya? Peredaran darah besar (sistemik) Sistem peredaran darah yang besar (sistemik) bermula apabila darah yang mengandungi oksigen (O 2 ) dipam oleh  ventrikel kiri ke seluruh badan melalui aorta .Read More »

Cara membaca sistem unsur secara berkala

Sistem berkala unsur-unsur adalah susunan yang mewakili unsur-unsur kimia. Biasanya sistem unsur berkala disusun dalam bentuk jadual.Susunan sistem berkala unsur berdasarkan nombor atom, konfigurasi elektron, dan sifat kimia.Berikut ini adalah susunan sistem unsur berkala: Cara membaca unsur dalam sistem berkala unsur Di SPU, anda akan mendapat penulisan setiap elemen seperti gambar di bawah.Read More »