ARKIB KATEGORI: Menarik

Formula Pecutan + Contoh Masalah dan Penyelesaian

Rumus untuk pecutan adalah a = v / t, yang menunjukkan nilai perubahan halaju dengan masa.Anda tahu, ternyata kita telah membuat percepatan dalam kehidupan seharian kita. Kami sering melakukan kepantasan tertentu dalam pelbagai aktiviti kami. Kadang-kadang kelajuan menjadi lebih cepat, kadang-kadang ia menjadi perlahan Definisi Pecutan Pecutan  atau  percepatan  adalah perubahan dalam kecepatan objek yang sebelumnya lambat menjadi cepat dan diambil dalam setiap unit waktu.Read More »

Membran Sel: Definisi, Fungsi, Struktur dan Sifat

Membran sel adalah selaput yang memisahkan sel dari persekitaran luar. Membran ini berfungsi melindungi inti sel dan banyak lagi dalam artikel ini.Sel adalah kumpulan bahan hidup paling sederhana dan merupakan unit terkecil dari semua makhluk hidup.Dalam sel terdapat beberapa unsur penyusun termasuk membran sel.Read More »

Panduan cara menyemak penerimaan J&T dalam talian dari laman web dan aplikasi

Pemeriksaan penerimaan J&T boleh dilakukan secara dalam talian melalui laman web dan aplikasi. Inilah kaedah dan penjelasan yang lengkap.Peningkatan jumlah perkhidmatan penghantaran memudahkan kami menghantar barang.Walau bagaimanapun, kita sering keliru mengenai pemantauan status penghantaran. Sama ada barang telah tiba di alamat tujuan, tempat barang dihantar, dan sebagainya.Read More »

Teks Ucapan Persuasif: Definisi, Ciri dan Contoh

Teks ucapan persuasif adalah ucapan yang digunakan untuk meyakinkan audiens atau pendengar untuk mempercayainya sehingga mereka ingin melakukan sesuatu pada topik tertentu.Ucapan adalah salah satu aktiviti yang biasa dijumpai dalam pelajaran bahasa. Ucapan dilakukan dengan membawa topik mengenai perkara atau peristiwa penting dan harus dibincangkan dengan masyarakat umum.Read More »

Gambar Hiasan: Definisi, Jenis, Angka, dan Contoh

Gambar hiasan adalah gambar dengan corak hiasan atau hiasan. Gaya hiasan ini biasanya berbentuk tanaman, haiwan dan juga manusia yang telah ditanam sehingga tidak lagi serupa dengan bentuk sebenarnya.Definisi ini berasal dari kata hiasan yang bermaksud melukis dengan tujuan memproses permukaan objek agar lebih cantik.Read More »

Ketumpatan: Definisi, Rumus, dan Unit + Contoh Masalah (LENGKAP)

Ketumpatan atau ketumpatan jisim adalah ukuran kepadatan jisim per unit isi padu objek. Semakin besar jisim objek, semakin besar jisim setiap isipadu.Pernahkah anda melihat kapal yang terapung di atas air? Bot yang diperbuat daripada kayu boleh terapung di atas air kerana ketumpatan kayu lebih kecil daripada ketumpatan air.Read More »

Struktur Cerpen: Definisi, Karakteristik, dan Contoh (LENGKAP)

Struktur cerpen terdiri daripada abstrak, orientasi, komplikasi, penilaian, resolusi, dan kod. Perbincangan yang berkaitan dengan cerpen akan dijelaskan dalam artikel ini.Berdasarkan kamus besar Bahasa Dunia, sebuah cerpen dapat didefinisikan sebagai sebuah cerpen (kurang dari 10,000 patah perkataan) yang memberikan satu kesan dominan dan menumpukan pada satu watak dalam satu situasi (pada satu masa).Read More »

Ciri-ciri Benua Asia (Lengkap) + Karakteristik

Ciri-ciri benua Asia adalah sebagai benua yang paling luas di dunia, penduduk terbesar di dunia, mempunyai kedudukan geografi tertinggi, mempunyai banyak padang pasir dan merupakan tempat lahirnya banyak agama.Benua adalah kawasan di permukaan bumi yang terdiri dari beberapa pulau yang terletak bersebelahan sehingga dikelompokkan menjadi satu wilayah yang lebih besar.Read More »

Otot licin: penerangan, jenis, ciri dan gambar

Otot licin adalah sejenis otot dalam tubuh manusia yang biasanya terdapat di sistem pencernaan, paru-paru, saluran darah, otot iris, otot subkutan dan beberapa organ lain. Definisi otot secara umum adalah tisu dalam tubuh manusia yang boleh menguncup (mengecut) dan mengendurkan (melonggarkan). Dengan kata lain, otot adalah tisu badan manusia yang berfungsi sebagai alat pergerakan yang aktif.Read More »

20+ Toga Tanaman dan Kegunaannya (PENUH) + Gambar

Tanaman toga atau tanaman perubatan keluarga adalah tanaman yang dapat ditanam di halaman rumah yang memiliki sifat perubatan. Mungkin ada orang yang jatuh dan cedera dan kemudian dirawat dengan getah dari daun iodin atau pokok pisang muda. Tumbuhan yang anda buat untuk merawat luka ini adalah tanaman perubatan keluarga atau yang biasa dikenal dengan toga .Read More »

Temu ramah adalah - Sikap, Tahap, dan Perkara Penting

Temu ramah adalah aktiviti soal jawab yang dilakukan oleh orang atau pihak tertentu kepada satu atau sebilangan responden untuk tujuan tertentu.Temu ramah sering ditakrifkan sebagai aktiviti yang melibatkan dua pihak di mana pihak pertama adalah penemuduga dan pihak kedua disebut sumber atau pemberi maklumat untuk suatu tujuan.Read More »

Doa Solat Istikhoroh (PENUH) - Niat, Prosedur, Waktu dan Solat

Doa istikhoroh berbunyi: Allahumma innii astakhiiruka bi'ilmika, wa astaqdira tika, wa isaluka min fadhlikal 'idhiimi, fiinnika taqdiru wa laa…. dan dijelaskan secara lengkap dalam artikel ini.Setiap manusia pasti menghadapi beberapa pilihan. Beberapa pilihan mengenai kehidupan, harapan, impian, pekerjaan, pasangan dan pelbagai pilihan hidup lain sedang menunggu keputusan yang pasti.OlRead More »

20+ Contoh Alat Muzik Rentas Tradisional dan Moden dan Imejnya

Alat muzik bertali adalah alat muzik yang mempunyai senar atau tali dan dipetik menggunakan jari untuk menghasilkan suara. Contohnya termasuk gitar, Sasando, lute, jentreng, celempung, dan banyak lagi dalam artikel ini.Alat muzik adalah alat yang diubahsuai dan dibentuk dengan tujuan untuk dapat mengeluarkan suara pada acara persembahan muzik.Read More »

37 Haiwan Terancam (Lengkap + Gambar)

Haiwan langka adalah haiwan yang spesiesnya sangat sukar dijumpai kerana bilangannya yang kecil. Istilah haiwan terancam digunakan untuk haiwan yang dapat dikategorikan sebagai "spesies terancam punah" atau "spesies terancam punah".Haiwan adalah salah satu makhluk hidup yang mempunyai peranan yang sangat penting di bumi kerana mereka menjaga keseimbangan ekosistem, memelihara alam semula jadi dan juga menjadi sumber makanan bagi manusia dan membantu manusia dalam menjalankan pekerjaan mereka.Read More »

Penjelasan bagi Integral Tidak Tertentu dan Trigonometri Integral

Integral integral atau juga dikenali sebagai anti-derivative adalah satu bentuk operasi integrasi yang menghasilkan fungsi baru . Integral memainkan peranan yang sangat penting dalam matematik. Teori ini dapat menentukan kawasan di bawah keluk fungsi.Integral berguna untuk had jumlah yang berterusan berbanding fungsi berterusan.Read More »

Surat Al Fatihah - Makna, Bacaan, dan Bahan

Makna surat Al Fatihah adalah surat pembuka Al-Quran, ayat pertama bermaksud nama Allah, Yang Maha Penyayang, Maha Penyayang. Surah al-fatihah adalah bab pembuka dalam Al-Quran. Surah ini diturunkan di Mekah yang terdiri dari 7 ayat dan surah pertama yang dibaca seseorang dalam setiap rakaat solat.Surah ini mempunyai banyak nama termasuk Ummul-Kitab (Buku Utama) atau Ummul-Quran (Al-Quran Ibu) yang merupakan ibu kepada semua Al-Quran.Read More »

Rukun Khutbah Jumaat (Lengkap) dan Makna serta Prosedurnya

Khutbah solat Jumaat adalah salah satu rukun kewajiban ketika menunaikan solat Jumaat, di mana solat Jumaat itu sendiri adalah salah satu kewajiban bagi lelaki Muslim. Solat Jumaat ini adalah wajib atau fardu'ain.Pelaksanaan ibadah solat Jumaat dilakukan pada hari Jumaat memasuki waktu dzuhur. Ketika seorang lelaki telah menunaikan solat Jumaat, kewajibannya untuk berdoa ketika solat tengah hari dia dibatalkan.Read More »

15+ Kesan Putaran Bumi dan Sebab dan Penjelasannya

Akibat putaran bumi, pelbagai fenomena berlaku, seperti perubahan siang dan malam, pergerakan cahaya matahari yang jelas, pembahagian zon waktu, dan banyak lagi yang lain.Sebenarnya, apakah putaran bumi? Dan bagaimana ia mempengaruhi kita di bumi?Dalam artikel ini saya akan membincangkannya secara lengkap.Read More »

Penilaian: Definisi, Tujuan, Fungsi, dan Tahap

Penilaian adalah pengukuran dan peningkatan aktiviti, seperti membandingkan hasil aktiviti dan menganalisisnya. Penilaian sering dilakukan di organisasi, syarikat, atau komuniti tertentu setelah menjalankan aktiviti untuk meningkatkan kualiti dan kualiti.Berikut ini adalah gambaran keseluruhan penilaian termasuk definisi, tujuan, fungsi, dan tahap.Read More »

Memahami Teks Anekdot (LENGKAP): Ciri, Elemen, dan Banyak Contohnya

Makna teks anekdot adalah teks pendek yang mengandungi kritikan terhadap masalah politik, sosial, ekonomi atau lain-lain yang dibungkus dengan jenaka atau humor. Sering kali kita melihat cerita menghiburkan pendek ketika kita membaca surat khabar atau media maklumat digital. Cerita ini mungkin terdengar lucu, tetapi ada makna yang terselit di dalamnya.Read More »

Doa Hati yang Damai (Supaya Hati Sentiasa Tenang)

Doa yang tenang adalah bacaan yang diamalkan oleh orang yang beriman ketika dia mengalami kegelisahan dalam jiwanya.Rasa sedih, gelisah, tertekan kerana putus asa, perkara-perkara ini pasti dialami oleh setiap manusia. Tentu saja, dalam menangani kesedihan ini, kita tidak boleh terus menerus sehingga boleh menyebabkan akal menjadi lebih kacau.Read More »

Gambar jaring dan contoh rasuk yang lengkap

Imej blok terdiri dari jaring blok yang merupakan gabungan bentuk segi empat tepat yang membentuk kubus. Jaring blok adalah gabungan bentuk segi empat dan segi empat yang membentuk blok. Jaring blok tidak jauh berbeza dengan jaring kubus.Satu-satunya perbezaan terletak pada bentuk sisi kedua-duanya. Jaring kubus mempunyai sisi hanya berbentuk persegi, sementara jaring blok mempunyai sisi segi empat sama dan segi empat tepat.Read More »

Ayat Kursi - Makna, Kebajikan, dan Faedah

Ayat kursi dan maksudnya sangat penting untuk diketahui dan difahami sebagai orang Islam. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan kerusi Ayat beserta makna, kebajikan, dan manfaatnya bagi kehidupan.Ayat kursi adalah salah satu ayat dalam Al-Quran yang mengandungi beberapa kemuliaan. Di dalam Al-Quran disebut ayat yang paling besar.Read More »

Biografi Gus Azmi: Profil, Fakta Unik, Foto, Lagu (TERKINI)

Gus azmi atau Muhammad Ulul Azmi Askandar al-Abshor, dilahirkan di Probolinggo pada 23 April 2004. Dia adalah vokalis dalam kumpulan doa Syubbanul Muslimin dari Sekolah Berasrama Islam Nurul Qodim Kalijakar, Probolinggo. Pada zaman dan zaman ini, generasi milenial adalah generasi yang paling ditonjolkan.Read More »

Pemahaman dan Fenomena Elektrik Statik dalam Kehidupan Seharian

Elektrik statik adalah fenomena elektrik yang sering berlaku di mana zarah bermuatan dipindahkan dari satu tempat ke tempat lain.Contohnya ialah ketika kita menyikat rambut, tanpa merasa rambut akan terangkat ke arah sisir. Kejadian ini ternyata menjadi fenomena elektrik statik.Bagaimana elektrik statik boleh berlaku mempertimbangkan penjelasan berikut Definisi Elektrik Statik Sebelum mengkaji maksud elektrik statik.Read More »

Lengkapkan Karakteristik Logaritma bersama Contoh Soalan dan Perbincangan

Sifat logaritma adalah sifat khas yang dimiliki oleh logaritma. Logaritma itu sendiri digunakan untuk mengira kekuatan nombor agar hasilnya sepadan.Logaritma adalah operasi kebalikan daya.Logaritma umumnya digunakan oleh saintis untuk mencari nilai susunan frekuensi gelombang, mencari nilai pH atau tahap keasidan, menentukan pemalar peluruhan radioaktif dan banyak lagi.Read More »

Ilustrasi, Penjelasan, Ciri dan Contohnya

Ilustrasi adalah gambar yang digunakan untuk membantu menjelaskan isi buku, karangan, dan sebagainya. Ilustrasi boleh berwarna kuning, reka bentuk atau rajah untuk penjelasan dan hiasan.Sebilangan gambar ini adalah hasil ilustrasi pengarang atau pencipta yang disampaikan kepada pembaca. Kenapa begitu?Read More »

Arah Angin Lengkap + Cara Menentukan dan Memberi Faedah

Arah kardinal adalah petunjuk untuk menentukan kedudukan tertentu, biasanya disebut sebagai "titik kompas".Setiap titik pada kompas menunjukkan arah di mana kompas diputar. Sistem ini digunakan dalam kompas, peta, dan sistem navigasi lain.Jenis-JenisArah kardinal terdiri daripada 3 jenis komponen, iaitu:Primer terdiri daripada 4 arah kardinal yang biasanya digunakan sebagai panduan asas untuk menentukan yang lain, yaitu utara, timur, selatan, dan utara.Read More »

Kumpulan formula untuk luas dan perimeter bentuknya

Rumus untuk bentuk trapezoid = 1/2 at, formula parallelogram adalah asas x tinggi, dan berikut adalah kumpulan formula untuk luas dan keliling bentuk. Bentuk rata sama dengan bentuk dua dimensi di mana ia dibatasi oleh garis lurus atau melengkung.Banyak contoh bentuk di sekitar kita seperti segi empat tepat, kotak, paralelogram, segitiga, trapezoid dan lain-lain.Read More »

Penjelasan Lengkap Reaksi Redoks (Pengurangan dan Pengoksidaan) PENUH

Reaksi redoks adalah tindak balas kimia yang menyebabkan perubahan bilangan pengoksidaan unsur atau molekul. Dalam kehidupan seharian sering terdapat reaksi redoks. Antaranya ialah besi berkarat, sayur busuk. Berikut adalah penjelasan lengkap mengenai reaksi redoks Apa itu Reaksi Redoks Reaksi redoks adalah tindak balas kimia yang menyebabkan perubahan bilangan pengoksidaan unsur atau molekul.Read More »

Pengelasan Makhluk Hidup (Huraian Lengkap)

Pengelasan benda hidupadalah aktiviti untuk mengklasifikasikan hidupan kepada kumpulan atau unit yang lebih kecilAlam semesta yang kita berdiri bukan hanya dihuni oleh umat manusia. Maksudnya, ada makhluk hidup lain, yang mempunyai hak yang sama dengan kita.Bilangan makhluk hidup di alam semesta ini mungkin tidak dapat dikira.Read More »

15+ Kebajikan Solat Tahajud (PENUH)

Keutamaan doa tengah malam termasuk menjadi penyediaan ibadah di akhirat, memasuki surga, bebas dari gangguan iblis, terjaga secara rohani, tempat solat yang mustahil dan banyak lagi yang dibincangkan dalam artikel ini.Solat tengah malam adalah solat sunnah yang dilakukan pada waktu malam setelah mengerjakan solat malam hingga subuh dalam keadaan setelah tidur walaupun hanya sebentar.Read More »

Norma kesopanan: Definisi, Tujuan, Sekatan dan Contoh

Contoh norma moral termasuk bersikap jujur ​​dalam kata-kata dan perbuatan, menghormati sesama manusia, tidak mengganggu keselesaan orang lain, mengembalikan hutang atau pinjaman dari orang lain dan perbincangan penuh akan dijelaskan dalam artikel ini.Norma kesopanan berasal dari dua kata, yaitu norma dan moral, yang dalam bahasa dapat ditafsirkan sebagai:BiasaNorma adalah perintah atau panduan yang dibuat oleh manusia sebagai makhluk sosial yang sifatnya memaksa atau manusia wajib mematuhi peraturan ini.KesoRead More »

Mikrometer: Cara Menggunakan, Membaca, dan Contoh Masalah

Mikrometer adalah alat pengukur yang dapat digunakan untuk mengukur panjang objek dan mengukur ketebalan objek dan mengukur diameter luar objek dengan ketepatan hingga 0,01 mm (10-5 m).Skru mikrometer  ini diciptakan pada abad ke-17 oleh seorang saintis bernama  Willaim Gascoigne  di mana pada masa itu alat yang lebih baik dan lebih tepat diperlukan selain daripada kaliper.Read More »

Rumusan Pancasila: Sejarah Perumusan dan Kelahiran Pancasila

Pancasila dirumuskan oleh Ir. Soekarno pada sesi BPUPKI pertama dengan agenda untuk membincangkan asas negara ketika Dunia merdeka. Ucapan Ir. Soekarno diperingati sebagai kelahiran Pancasila, yaitu pada 1 Juni.Dari segi perumusan Pancasila, tidak dapat dipisahkan dari sejarah berita kekalahan Jepang, yang kemudian menjajah Dunia.Read More »

Ayat Utama - Definisi, Jenis, Ciri, dan Contohnya

Kalimat utama adalah sesuatu yang akan selalu ada dalam tulisan. Penulisan yang baik, akan memaparkan satu ayat utama dalam satu perenggan.Jadi maklumat yang disampaikan sangat mudah difahami oleh pembaca. Kami akan menerangkan jenis, ciri, dan contoh ayat utama. Maksud ayat utama adalah Secara umum, ayat utama adalah ayat di mana tujuan utama atau idea utama perenggan terletak.Read More »

17 Ucapan Hari Lahir untuk Teman lelaki (Paling Romantik dan Hati)

Ucapan selamat hari lahir untuk teman lelaki anda mesti diikat semasa ulang tahun teman lelaki anda. Berikut adalah ucapan selamat ulang tahun yang dapat anda berikan kepada teman lelaki andaBagaimana anda biasanya meraikan ulang tahun anda dengan teman lelaki anda? Makan malam bersama di rumah, berpesta dengan semua rakan anda atau mengadakan hujung minggu bersama?Read More »

Diagram Venn (Penjelasan Lengkap dan Contoh Penggunaan)

Gambar rajah Venn adalah gambar yang digunakan untuk menyatakan hubungan antara set dalam sekumpulan objek yang mempunyai persamaan.Biasanya, gambar rajah Venn digunakan untuk menerangkan set yang bersilang, saling bergantung antara satu sama lain dan sebagainya. Jenis rajah ini digunakan untuk persembahan data saintifik dan teknikal yang berguna dalam bidang matematik, statistik dan aplikasi komputer.Read More »

Puisi ialah - Definisi, Unsur, Jenis dan Contohnya

Puisi adalah karya sastera seseorang dalam menyampaikan mesej melalui diksi dan corak tulisan.Puisi tergolong dalam bentuk seni karya sastera. Pelbagai ungkapan dapat diluahkan melalui puisi.Pembacaan manuskrip puisi juga kelihatan melodramatik. Seolah-olah seorang penyair telah tenggelam dalam naskah puisinya.Read More »

Ayat Aktif dan Pasif - Definisi, Karakteristik, dan Contoh

Contoh ayat aktif ialah Rina menabung di bank, ibu memasak di dapur bersama kakaknya, Tina membuat kerja rumah matematik, dan sebagainya.Semasa guru bertanya mengenai contoh ayat aktif dan pasif di hadapan kelas, bolehkah anda menjawab soalan dengan betul?Sekiranya tidak, anda mesti membaca artikel ini dengan teliti.Read More »

Perkara Medan Magnetik: Rumusan, Contoh Masalah dan Penjelasan

Medan magnet adalah ilustrasi yang bertujuan untuk menggambarkan dan memvisualisasikan bagaimana daya magnet diedarkan antara objek magnet atau di sekitar objek magnet itu sendiri.Seperti yang telah kita ketahui bahawa magnet mempunyai dua kutub yang disebut kutub utara dan kutub selatan.Sekiranya magnet dibawa dekat dengan magnet lain yang kutubnya mempunyai jenis yang sama, kedua magnet tersebut akan mengalami tolakan.Read More »

Lembaran Imbangan Adalah: Definisi, Fungsi, Bentuk dan Contohnya

Neraca adalah sebahagian daripada penyata kewangan entiti yang dihasilkan dalam tempoh perakaunan yang menunjukkan kedudukan kewangan pada akhir tempoh .Istilah kunci kira-kira mungkin tidak asing lagi bagi anda yang berada dalam dunia perakaunan.Kunci kira-kira adalah bahagian penting dalam penyata kewangan syarikat, yang mengandungi maklumat mengenai aset, liabiliti, dan ekuiti pemegang saham pada akhir tempoh perakaunan syarikat.Read More »

Definisi cerpen: struktur, elemen, ciri dan fungsi

Definisi cerpen, cerpen adalah karya sastera pendek yang bersifat fiksyen dan menceritakan ringkas mengenai masalah yang dialami oleh watak, bermula dari pengenalan hingga akhir masalah yang dialami oleh watak tersebut.Secara umum, cerpen hanya menceritakan satu masalah yang dialami oleh satu watak. Selain itu, cerpen hanya terdiri daripada tidak lebih dari 10,000 perkataan.Read More »

Tilawah, Prosedur, Makna dan Perbincangan Sujud

Bacaan sujud berbunyi "Sajada wajhi lilladzi kholaqohu, wa showwarohu, wa syaqqo sam'ahu, wa bashorohu bi khaulihi wa kuuwatihi fatabarakallahu ahsanul kholiqiin. Sujud suci adalah sujud yang dilakukan oleh seseorang kerana mereka membaca atau mendengar ayat-ayat sadjah.Ayat Sadjah adalah ayat yang menjelaskan atau memerintahkan sujud dalam Al-Quran.Read More »

Solat di dalam dan di luar tandas (lengkap dengan makna)

Solat masuk dan keluar dari tandas berdering, doa masuk ke tandas: Alloohumma Innii A'uudzubka Minal Khubutsi Wal Khobaaitsi dan doa keluar dari tandas: Alhamdulillaahil Ladzii Adzhaba 'Annil Adzaa Wa' Aa-faa-niiMandi adalah aktiviti rutin yang dilakukan dengan membersihkan seluruh badan yang wajib bagi setiap orang Islam.Read More »

Anatomi dan Fungsi Tubuh Manusia + Gambar

Anatomi manusia adalah kajian mengenai struktur tubuh manusia. Oleh itu, apabila kita mengkaji anatomi tubuh manusia, ini bermaksud bahawa kita mengkaji struktur badan kita sendiri.Anatomi tubuh manusia terdiri daripada sel, tisu, organ dan sistem organ. Komposisi tubuh manusia terdiri daripada sistem organ yang terdiri daripada beberapa organ tubuh dengan struktur dan fungsi tertentuUntuk lebih memahami anatomi tubuh manusia, mari kita lihat tinjauan berikut.Read More »

Pasal 27 Perenggan 1, 2 dan 3 dari UUD 1945

Pasal 27 Ayat 1, 2 dan 3 dari UUD 1945 berisi apa? Sebelum menjawab soalan. Anda mesti mengetahui perkara-perkara berikut. Undang-undang Asas I945 Undang-Undang Dasar 1945 adalah asas perlembagaan negara dan salah satu asas undang-undang bertulis di Republik Indonesia hari ini.Semua kebijakan dan peraturan akan diserahkan kepada UUD 1945, karena UUD 1945 berisi semua nilai yang ditemukan atas dasar negara, Pancasila.Read More »

Kepelbagaian Bahasa Dunia: Definisi, Fungsi, Ciri dan Contohnya

Varieti bahasa Dunia adalah variasi bahasa mengikut penggunaan, yang bervariasi sesuai dengan topik yang dibahas, sesuai dengan hubungan penutur, pembicara, orang yang dibicarakan, dan sesuai dengan media penuturnya. Dunia adalah sebuah negara yang terdiri daripada pelbagai etnik dan budaya. Di samping itu, bahasa antara wilayah juga dapat berbeza antara satu sama lain.Read More »

Hukum Pemuliharaan Tenaga: Penjelasan, Rumus, dan Masalah Contoh

Undang-undang pemuliharaan tenaga menyatakan bahawa tenaga tidak dapat diciptakan atau dimusnahkan, tetapi ia dapat berubah dari satu bentuk tenaga ke bentuk yang lain. Aktiviti yang kita lakukan setiap hari adalah perubahan tenaga dari satu bentuk ke bentuk yang lain.Menurut definisi kamus Cambridge, tenaga adalah kekuatan untuk melakukan kerja yang menghasilkan cahaya, haba atau gerakan atau bahan bakar atau elektrik yang digunakan untuk kuasa.Read More »

Niat dan Prosedur Lengkap Mandi Wajib Selepas Menstruasi

Niat mandi wajib selepas haid adalah Nawaitul Ghusla Lifraf il Hadatsil Haidil Lillahi Ta'ala .Menstruasi adalah darah yang keluar dari alat kelamin wanita kerana telur yang tidak disenyawakan oleh sel sperma. Terdapat penumpahan dinding rahim yang juga dipengaruhi oleh hormon progesteron dan estoteron.Read More »

20+ Jenis Kraf Karton Unik dan Mudah Dibuat

Kerajinan dari kadbod yang sangat mudah dibuat termasuk kereta kadbod, celengan kadbod, hiasan lampu, meja komputer riba, rumah, dan banyak lagi dalam artikel ini.Hari ini, terdapat banyak kraftangan yang dibuat oleh beberapa orang. Sebabnya, hanya dengan kreativiti, seseorang dapat membuat karya seni yang indah.Read More »

Tisu Epitelium - Penerangan, Gambar dan Contoh

Tisu epitelium adalah salah satu tisu yang menutup permukaan badan dan membentuk bahagian luar organ.Tubuh kita terdiri daripada sistem sel, tisu dan sistem organ yang sangat kompleks. Sel akan membentuk tisu seperti tisu otot, tisu penghubung, tisu saraf dan tisu epitelium yang kemudiannya bekerjasama untuk membentuk sistem organ kerana kita tahu bahawa paru-paru dan jantung terbentuk dari sistem tisu.Read More »

Gaya: Definisi, Rumus dan Contoh dan Penjelasan

Rumus gaya merujuk kepada hukum Newton, yaitu (1) hukum Newton 1 di mana kekuatan total = 0, (2) hukum Newton 2, jumlah daya yang bertindak pada suatu objek sama dengan massa kali percepatan, dan (3) hukum 3 Newton yang menyatakan jumlahnya daya tindak sama dengan tindak balas.Seorang penjual bakso menolak keretanya supaya kereta itu dapat berjalan.Read More »

1 Hektar Berapa Meter? Penukaran Hektar ke Meter

1 hektar berapa meter? 1 hektar adalah sama dengan 10.000 m ² .Dalam artikel ini kita akan membincangkan penukaran unit dari 1 hektar menjadi berapa meter. Dengan hasil yang saya sebutkan di atas, iaitu 1 hektar adalah sama dengan 10.000 m ² Definisi Meter Meter adalah unit asas panjang dalam Sistem Antarabangsa Unit (SI). URead More »

Perubahan Sosial: Definisi, Teori, Contoh, dan Perbincangan

Teori perubahan sosial mempunyai empat teori, iaitu teori evolusi, teori konflik, teori kitaran dan teori linear. Ini berisi perubahan dalam pengorganisasian masyarakat, seperti pembagian kerja yang terjadi dalam jangka waktu yang panjang.Adakah anda pernah membaca teori perubahan sosial? Oleh itu, sebelum mengkaji teori ini, anda harus mengkaji makna perubahan sosial.Read More »

Koleksi Rumus Matematik untuk Kelas 6 SD

Koleksi formula matematik berikut untuk kelas 6 SD terdiri daripada:Kumpulan formula isipadu untuk ruang bangunan, formula untuk skalaMengira Kawasan RataOperasi IntegerRumus Operasi Pengiraan Nombor CampuranFormula untuk FPB dan KPK adalah Dua NomborMemproses dan Mempersembahkan DataRumus Sistem, Isipadu dan Masa KoordinatPenambahan dan Pengurangan Pecahan dan Tentukan Akar Persegi bagi Nombor Kubik.Read More »

Pergerakan Tarian - Definisi, Elemen, Jenis, Jenis, dan Bentuk Pergerakan

Pergerakan tarian adalah pergerakan badan yang harmoni dan berirama sehingga menghasilkan karya seni yang dipersembahkan pada tempat dan waktu tertentu. Pergerakan tarian adalah elemen utama dalam seni tarian kerana pergerakan tarian tidak dapat dipisahkan dari unsur anggota badan manusia.Pergerakan dalam tarian berfungsi untuk menyampaikan pergerakan yang mempunyai makna tertentu dari koreografer tarian.Read More »

Niat Solat Idul Adha (PENUH) + Bacaan dan Prosedur

Niat untuk shalat Idul Adha adalah usholli sunnatan 'iidil adha rok'ataini ma'muuman lillaahi ta'aalaa, yang bermaksud "Saya bermaksud untuk sholat sunnah Idul Adha dua rakaat sebagai ma'mum kerana Allah Ta'ala"Solat Eid al-adha adalah amalan khusus yang dilakukan pada Hari Raya Idul Adha, yang mempunyai pahala yang sangat besar.Read More »

17+ Faedah Alam Aloe Vera (Lengkap)

Manfaat Alam Republik Aloe Vera banyak, terutama untuk meningkatkan kecantikan anda.Nature republic adalah produk kecantikan dari Korea Selatan yang diklaim kaya dengan lidah buaya semula jadi, yang boleh digunakan untuk melembapkan pelbagai bahagian tubuh seperti kaki, wajah, lengan dan rambut. Nature republik mempunyai tekstur gel cair yang sangat lembut ketika disapukan pada kulit.Read More »

Naratif: Definisi, Tujuan, Karakteristik, dan Jenis dan Contohnya

Naratif adalah sejenis pengembangan perenggan dalam karya, yang merupakan rangkaian peristiwa dari semasa ke semasa yang dijelaskan secara berurutan dari awal, tengah, hingga akhir.Mungkin ada sebilangan orang yang tidak biasa dengan istilah naratif, dari sudut makna, tujuan, ciri, jenis, dan contoh naratif yang akan dibincangkan secara lengkap dan mudah difahami.Read More »

15+ Warna Cat Minimalis untuk Rumah dan Bilik

Warna cat rumah minimalis termasuk warna kelabu ungu, biru muda, warna merah jambu kemerahan, warna coklat dan banyak lagi dalam artikel ini.Terdapat begitu banyak variasi warna cat rumah yang dapat digunakan seperti warna semula jadi, iaitu biru atau hijau, kemudian warna merah jambu memberikan kesan yang indah dan banyak lagi.Read More »

Sistematik Surat Permohonan Kerja (+ Contoh Terbaik)

Sistematika surat permohonan pekerjaan merangkumi: Tempat dan tanggal pembuatan surat, Nomor surat, Lampiran, hal-hal, dan banyak lagi yang dibincangkan dalam artikel ini.Sebagai seseorang yang telah lulus dari peringkat pendidikan, baik formal maupun non-formal, tentunya anda memerlukan hal-hal yang berkaitan dengan sistematik surat permohonan pekerjaan.Read More »

Batas Wilayah Dunia: Astronomi dan Geografi (PENUH) Dengan Penjelasan

Batasan kawasan Dunia adalah astronomi 6 o N-11 o S dan 95 o E-141 o E dan terletak secara geografi di bahagian timur, barat, selatan dan utara yang dijelaskan dalam artikel ini.Ingatkah tindakan ibu Susi Pudjiastuti yang suka menenggelamkan kapal asing yang mencuri ikan di perairan Dunia? Anda mesti ingat dengan baik, Puan Susi tidak teragak-agak untuk menenggelamkan kapal asing yang melintasi sempadan negara kita dan dari sudut undang-undang kegiatan ini memang menyalahi undang-undang kerana melanggar kedaulatan negara tanpa izin masuk terlebih dahulu.Read More »

Ahlan Wa Sahlan - Makna dan Jawapan (Lengkap)

Ahlan wa sahlan secara umum ditafsirkan sebagai ucapan selamat datang. Namun, ternyata ada pandangan lain yang memberi kita pemahaman bahawa ungkapan itu bukan hanya bermaksud diterima, tetapi lebih dari ituDalam bahasa Arab terdapat beberapa ungkapan yang mempunyai makna yang baik. Inilah juga yang diajarkan dalam Islam melalui ajaran yang dibawa oleh Nabi Muhammad.Read More »

Hadis mengenai Kesabaran dan Penjelasannya

Hadis mengenai kesabaran, Nabi Muhammad SAW. berkata, "Sekiranya kesabaran adalah seorang lelaki, maka sesungguhnya dia adalah orang yang mulia." dan banyak lagi dalam artikel ini.Sabar menerima dan menahan semua perkara yang berlaku dalam kehidupan yang baik, cobaan, menjalani ketaatan dan bersabar dalam meninggalkan kemaksiatan.Read More »

Nombor Corak dan Rumus Un a Number

Pola nombor adalah susunan nombor yang membentuk pola tertentu. Corak-corak tersebut disusun dengan teratur seperti susunan nombor ganjil, genap, geometri, aritmetik dan sebagainya.Dalam kehidupan seharian, corak angka dapat diterapkan dalam beberapa kegiatan, misalnya ketika mengatur gelas bertumpuk, menyusun formasi bebas, sorak, merancang bangunan prestasi dan lain-lain.Read More »

Puasa Isnin Khamis: Niat, Solat Berbuka Puasa, dan Keutamaannya

Puasa Isnin Khamis adalah puasa sunnah yang sangat digalakkan oleh Rosullullah. Niat puasanya berbunyi: Nawaitu sauma yaumal itsnaini sunnatan lillahi taa'ala 'Puasa menahan lapar dan dahaga dari matahari terbit hingga terbenamnya matahari. Puasa sering ditafsirkan sebagai menahan emosi atau nafsu kita, bukan hanya menahan lapar dan dahaga, tetapi juga menafsirkan rasa syukur atas rezeki yang telah disediakan oleh Allah SWT.Read More »

Iman kepada Allah: Penjelasan, Fungsi, dan Contohnya

Beriman kepada Allah adalah membenarkan dengan hati, mengatakannya secara lisan dan berlatih dengan perbuatan bahawa Allah wujud dengan segenap kemuliaan.Sejak kami di sekolah rendah, kami telah diajar mengenai rukun iman. Rukun iman terdiri daripada:Percaya kepada AllahKepercayaan kepada Malaikat TuhanKepercayaan kepada Buku TuhanKepercayaan kepada Rasul AllahIman pada Hari-Hari AkhirIman pada Qada dan Qadar.Read More »

Tarian Merak Berasal dari Tempat, Fungsinya, dan Makna + Gambar

Tarian merak berasal dari provinsi Jawa Barat, adalah tarian ciptaan baru yang mengekspresikan kehidupan merak. Pergerakan tarian merak ini disesuaikan dari tingkah laku burung merak.Tarian merak pertama kali dipromosikan ke pentas seni dunia oleh seorang seniman Sunda bernama Raden Tjetjep Soemantris pada tahun 1950.Read More »

Kerjasama: Definisi, Faedah, Bentuk, dan Contoh

Kolaborasi adalah pekerjaan yang dilakukan / dijalankan oleh sekumpulan individu yang melibatkan interaksi dan kerjasama sehingga matlamat tercapai.Manusia adalah makhluk sosial yang tidak dapat hidup sendiri untuk memenuhi keperluan. Dalam persekitaran seharian kita, kita tahu istilah kerjasama.Lalu, apa tujuan kerjasama?Read More »

Perkakasan Adalah: Definisi, Fungsi, Jenis dan Contohnya

Perkakasan adalah semua komponen komputer yang berfungsi memproses data dalam proses berkomputer mengikut arahan yang telah ditentukan sehingga output setiap proses berkomputer dapat direalisasikan.Perkakasan memainkan peranan penting dalam komputer kerana fungsinya memproses maklumat mentah menjadi maklumat baru dan berguna.Read More »

Elemen Seni (LENGKAP): Asas, Gambar, dan Penjelasan

Unsur seni merangkumi titik, garis, kawasan, bentuk, ruang, warna, tekstur dan gelap gelap. Kesemuanya adalah unsur-unsur yang membentuk karya seni dan akan dijelaskan secara lengkap dalam artikel ini.Adakah awak tahu? sekiranya karya seni yang dihasilkan oleh seorang seniman atau pereka terdiri daripada unsur seni yang bersatu menjadi satu kesatuan yang lengkap sehingga dapat dinikmati secara visual.Read More »

Kadar Reaksi: Definisi, Rumus, dan Faktor

Kadar tindak balas adalah kuantiti yang menyatakan bilangan tindak balas kimia yang berlaku setiap unit masa. Kadar tindak balas menyatakan molariti zat terlarut dalam tindak balas yang dihasilkan sesaat tindak balas.Apabila anda mahu membakar kayu. Kita perlu memotong pokok itu untuk membersihkannya menjadi potongan kayu.Read More »

Elektrik Dinamik: Perbincangan Bahan Lengkap + Contoh Masalah

Tenaga elektrik dinamik adalah aliran zarah bermuatan dalam bentuk arus elektrik yang dapat menghasilkan tenaga elektrik.Elektrik boleh mengalir dari titik potensi lebih tinggi ke titik potensi rendah jika kedua-dua titik tersebut dihubungkan dalam litar tertutup.Arus elektrik berasal dari aliran elektron yang mengalir secara berterusan dari kutub negatif ke kutub positif, dari potensi tinggi ke potensi rendah dari sumber perbezaan potensi (voltan).Read More »

Set lengkap formula dan contoh penukaran suhu

Rumus penukaran suhu lengkap dari celsius ke farenheit adalah F = (9/5) C + 32, celsius ke reamur R = 4/5 C, dan penukaran suhu sepenuhnya ada dalam artikel ini.Suhu adalah ukuran atau darjah kepanasan dan kesejukan suatu objek. Suhu dapat diukur dengan menggunakan alat pengukur yang disebut termometer.Read More »

Tisu Otot: Fungsi, Jenis, Contoh dan Gambarnya

Tisu otot adalah rangkaian yang berfungsi sebagai alat gerakan aktif yang menggerakkan tulang. Tisu otot terdiri daripada tisu otot berjalur, otot jantung, dan otot licin.Setakat ini, kita mengetahui otot sebagai bahagian tubuh manusia yang muncul di bahagian badan atlet bina badan.Namun, tidak hanya itu, kerana manusia dilengkapi dengan lebih dari 600 jenis tisu otot yang berlainan di seluruh tubuh.Read More »

Penyebaran Flora di Dunia (Lengkap) dan penjelasannya

Penyebaran flora di Dunia dibahagikan mengikut kawasan, iaitu: bahagian barat (Asiatis), bahagian tengah (peralihan), dan bahagian timur (Australis). Perincian dibincangkan dalam artikel berikut.Sejak dulu, penyebaran flora di Dunia adalah pelbagai, maka kita diperkenalkan dengan istilah flora semasa sekolah rendah.Read More »

Perubahan Fizikal dan Kimia: Definisi dan Contoh

Contoh perubahan fizikal termasuk fenomena pencairan ais, kapur barus yang menyejukkan badan, air beku, minyak wangi yang menguap, atau embun pada waktu pagi.Kita dapat menemui perubahan fizikal dan kimia dalam kehidupan seharian kita.Apabila anda melihat ketulan ais terkena cahaya matahari, bagaimana pendapat anda?Read More »

Latar Belakang Kedatangan Bangsa Barat ke Dunia (PENUH)

Latar belakang kedatangan Barat ke Dunia adalah kejatuhan Konstantinopel, revolusi industri, dan kejatuhan Empayar Rom. Lebih banyak akan dibincangkan dalam artikel ini.Siapa yang tidak kenal Dunia. Negara yang kaya dengan keindahan semula jadi dan sumbernya.Mari buka peta dan lompat ke abad ke-16, maka kita akan bertemu pelayar hebat dari Portugal, Alfonso de Albuquerque yang memperkenalkan kepulauan ke daratan Eropah.Read More »

Kenali sistem perkumuhan pada manusia dan fungsinya

Sistem perkumuhan pada manusia adalah sistem yang tugasnya adalah memproses dan membuang bahan buangan metabolik dan toksin dari badan. Sistem ini terdiri daripada hati, kulit, ginjal dan paru-paru.Apabila terdapat zat-zat di dalam tubuh manusia yang tidak lagi diperlukan oleh tubuh, apa yang berlaku?Read More »

Ciri-ciri Makhluk Hidup dan Penjelasannya

Ciri-ciri makhluk hidup termasuk bernafas, bergerak, peka terhadap rangsangan, memerlukan makanan, tumbuh dan berkembang, dapat membiak, mengeluarkan, dan dapat menyesuaikan diri dengan tempat tinggal mereka.Bumi sangat luas, menampung pelbagai jenis makhluk di dalamnya. Secara umum, makhluk yang ada di Bumi dapat dikelompokkan menjadi dua jenis, iaitu makhluk biotik dan abiotik.Read More »

Pasar Monopoli: Kekuatan, Kelemahan, Ciri dan Contohnya

Pasar monopoli adalah bentuk pasar yang hanya mempunyai satu penjual tetapi juga mempunyai banyak pembeli.Mungkin ada di antara anda yang sering mendengar kata monopoli dalam kehidupan seharian atau dari permainan. Namun, monopoli yang dimaksudkan bukanlah permainan yang disebut monopoli tetapi pasar monopoli.Read More »

Kawasan Permukaan kubus

Luas permukaan adalah luas keseluruhan setiap sisi objek. Dan ini juga berlaku ketika kita mencari luas permukaan kubus.Luas permukaan kubus dapat dihitung dengan menambahkan luas semua permukaan kubus.Seperti yang kita ketahui bahawa sebuah kubus mempunyai 6 sisi dengan panjang yang sama, formula bagi luas permukaan sebuah kubus adalah L = 6 x s2Luas permukaan kubus, L = 6 x s2Selanjutnya, dalam artikel ini saya akan menerangkan lebih lanjut mengenai penggunaan formula ini.Read More »

Transaksi adalah .. Definisi, jenis dan alat urus niaga

Transaksi adalah aktiviti yang dilakukan oleh seseorang yang menyebabkan perubahan aset atau kewangan yang dimiliki meningkat atau menurun.Istilah transaksi mungkin tidak asing lagi di telinga kita. Tanpa kita sedari, ketika berbelanja di pasar atau pasar raya kita melakukan aktiviti membeli yang disebut transaksi.Read More »

Kompetensi Adalah: Definisi, Jenis, dan Faedah

Kompetensi adalah kemampuan atau kemahiran yang dimiliki oleh seseorang dalam melaksanakan pekerjaan atau tugas dalam bidang tertentu.Kompetensi adalah perkara biasa yang harus dilakukan untuk menentukan kemampuan seseorang individu. Kompetensi itu sendiri kadang-kadang menjadi rujukan yang digunakan di institusi.Read More »

Sistematik Perlembagaan 1945 (Lengkap) Sebelum dan Selepas Pindaan

Sistematika Perlembagaan 1945 merangkumi pembukaan 4 perenggan dan bahagian badan yang terdiri daripada 16 bab (sebelum pindaan). Sementara itu, setelah pindaan itu, sistematik Perlembagaan 1945 terdiri dari pembukaan dan 21 bab badan.Perlembagaan 1945 mengalami pelbagai pindaan untuk menjadikan peraturan pindaan menjadi lebih baik.Read More »

Pakaian Tradisional Sulawesi Selatan Ringkas dan Gambar

Pakaian tradisional dari Sulawesi Selatan meliputi pakaian tutu dan bodo dari suku Bugis, pakaian towaine pattuqduq dari suku Mandar, pakaian Pokko dan pakaian Seppa Tallung dari suku Toraja.Dunia adalah sebuah negara yang kaya dengan adat dan budaya. Kepelbagaian adat dan budaya adalah identiti kepulauan.Read More »

Jenis corak aliran sungai (lengkap) berserta gambar dan penjelasan

Corak aliran sungai adalah bentuk aliran sungai yang dipengaruhi oleh corak peraturan tertentu baik dari struktur batuan dan struktur morfologi semula jadi sungai .Sungai adalah aliran besar air yang mengalir terus dari hulu (sumber) ke hilir (muara). Di sepanjang aliran sungai membentuk aliran-aliran tertentu yang menyesuaikan diri dengan alam semula jadi.Read More »

15+ Jenis Muzik atau Genre Muzik dan Huraiannya

Genre muzik atau jenis muzik adalah pengelompokan muzik mengikut kesamaan antara satu sama lain, berdasarkan kriteria tertentu seperti teknik muzik, gaya, konteks, tema, dan bahkan geografi muzik.Muzik itu sendiri adalah cabang seni yang telah menjadi sebahagian daripada kehidupan masyarakat. Muzik telah menjadi medium penyampaian ekspresi di seluruh dunia dan banyak orang mendengar pelbagai jenis muzik.Read More »